Snapchat in Instagram sta lahko zlati jami

Helena Ponudič Helena Ponudič
22.07.2019 06:03

Za zdaj še študent Luka Lan Gabriel je Mariborčan, ki je v poslovanju s svetovno znanima aplikacijama Snapchat in Instagram doživel neverjeten uspeh. Je eden od Slovencev, ki jim aplikaciji zaupata in zanje jamčita

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Programer Luka Lan Gabrijel je študiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, magistrski študij je nadaljeval na Švedskem in Nizozemskem, kjer se je posvetil podjetniški tehnologiji digitalnih medijev.
Andrej Petelinšek

Luka Lan Gabriel kariero ustvarja z izdelovanjem filtrov za svetovno znani aplikaciji in spletni družbeni omrežji - Snapchat in Instagram. Že po nekaj mesecih je postal opažen in iskan sodelavec, vsak dan pa je v stiku z večjimi svetovnimi podjetji, ki želijo z njim sodelovati.

Eden od 94 rednih ustvarjalcev snapchat filtrov

Študent je uspeh doživel, kot pove, hitro in skoraj naključno. Njegova zgodba o izdelovanju filtrov za aplikaciji se je pričela med njegovim študijem, s prejšnjim januarjem. Najprej je študiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, magistrski študij je nadaljeval na Švedskem in Nizozemskem, kjer se je posvetil podjetniški tehnologiji digitalnih medijev.
“Nekega dne sem na Redditu (ameriška spletna stran, na kateri uporabniki objavljajo razne povezave, ki jih lahko drugi uporabniki ocenjujejo in komentirajo, op. p.) zasledil snapchat filter, ki pa je bil že na prvi pogled dvomljiv, saj je bil videti, milo rečeno, kot šala. Takrat sem se zelo začudil, kar nisem mogel verjeti, da bi tako uveljavljena aplikacija uradno sama ponudila tak filter. Po krajšem raziskovanju sem ugotovil, da je snapchat filter ali lečo možno izdelati kar od doma, kar pa je še pomembneje, filter lahko izdela vsak. S to objavo pa tega nisem ugotovil le jaz, marveč je to bila prva neuradna vest svetovni javnosti, ki je bila pred tem glede tega v nevednosti,” pove in še doda, da se je to zgodilo približno dva tedna za tem, ko je družbeno omrežje sploh objavilo orodje - program - za domačo izdelavo filtrov. Že v naslednjih dneh je tudi sam poskusil narediti filter, nato pa ga je izdelovanje popolnoma prevzelo. Potem ko je naredil okoli deset filtrov, mu je administracija aplikacije ponudila sodelovanje.

Luka Lan Gabriel
Andrej Petelinšek/digitalni Filter

Nevede smo oglaševalci in prodajalci

"Prvotno so bili filtri namenjeni le zabavi, kasneje je namen postal oglaševalski," predstavi Luka Lan Gabriel še drugo plat na prvi pogled le zabavnih filtrov. Tako je ena izmed pasti aplikacije prav ta, da uporabniki, ne da bi sami vedeli, postanejo oglaševalci in prodajalci vsebin in blagovnih znamk. Večino snapchat filtrov naročijo podjetja, preko njih pa prikrito vključijo elemente svojega produkta ali dejavnosti.

Od Snapchata na Instagram

Čas izdelave filtra je pri Luki odvisen od naročila, traja med enim dnevom pa vse do treh tednov, medtem ko je delovnik primerljiv z običajnim osemurnim. Zaradi dobrega in opaznega dela so ga ustvarjalci aplikacije že dvakrat povabili na sedež Snapchata v Los Angelesu. "Moj najuspešnejši filter ima na snapchatu 10 milijonov ogledov, na instagramu pa 800 milijonov," se nekoliko v zadregi pohvali sicer skromni Mariborčan. Pove še, da Instagram za zdaj še nima možnosti za tako imenovani firmirani filter, a ga namerava ustvariti to poletje.

Luka Lan Gabriel
Andrej Petelinšek/digitalni Filter

Pred njim le Luka Dončić in Melania Trump

"Imam tudi veliko sledilcev na instagramu, moj skromni cilj je biti profil slovenskega državljana z največ sledilci v državi," pove. "Pred menoj sta le še …" Ne uspe dokončati stavka, preden povprašam, ali pred njim prednjačita Tanja Ribič in Đuro. “Ne, pred menoj sta med Slovenci le Luka Dončić in Melania Trump, a ta nima več slovenskega državljanstva, tako da le moj soimenjak,” se pošali tudi on, ki ima trenutno 2,6 milijona sledilcev, kar je v povprečju skoraj desetkrat več od povprečja sledilcev drugih uradnih sodelavcev Instagrama. "Tudi to je dejavnik za popularnost mojih filtrov, število sledilcev. V primerjavi z drugo aplikacijo za zdaj za Snapchat delujem bolj po naročilih, za Instagram pa se prepustim kreativnosti," dodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta