Sodniki bodo znova protestno prekinili delo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
02.04.2024 15:25

Za eno uro jutri sodniki ne bodo delali, saj je minilo že 90 dni, odkar bi vlada in državni zbor morala udejanjiti odločitev ustavnega sodišča o (pre)nizkih sodniških plačah, pa je nista.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Katič je sodnikom prejšnji teden zagotovila, da bodo ustavno odločbo izvršili s posebnim zakonom.  
Sašo Švigelj

Sodniki bodo jutri ponovno protestirali zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah - ob 10. uri bodo za eno uro prekinili delo. Pozvali bodo tudi k izvršitvi ostalih neuresničenih ustavnih odločb. Jutri bo namreč minilo 90 dni od zavezujočega roka, v katerem pa vlada in državni zbor nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v imenu sodniškega društva opozarja predsednica Vesna Bergant Rakočević. Junija lani je sodišče odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti, ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti skozi Slovensko sodniško društvo, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je minuli četrtek po seji sodnega sveta, kjer so govorili o odprtih vprašanjih sodstva, zagotovila, da bodo ustavno odločbo izvršili s posebnim zakonom. Navedla je, da bodo o vsebini predloga v kabinetu predsednika vlade govorili do sredine aprila. Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je bil po seji optimističen. Vendarle se bo "tako, kot je bilo danes slišano, ta problematika premaknila z mrtve točke", je dejal. Sodniki so na začetku marca na državno odvetništvo vložili več sto zahtevkov sodnikov zaradi prenizkih plač. Pred tem so večkrat opozorilno protestirali, med drugim so januarja dva tedna na sodiščih opravljali predvsem nujne zadeve.

Zaradi nespoštovanja ustavne odločbe pa so se za stavko odločili tudi tožilci in od januarja večkrat zaostrili stavkovne aktivnosti. Svoje delo so na večini tožilstev nazadnje prekinili 14. marca. Dan pred tem so sedli za skupno mizo z ministrstvom za javno upravo, ki je navedlo, da bodo pripravili predlog za način izvršitve ustavne odločbe. Tega še niso storili, so pa po besedah vodje stavkovnega odbora tožilcev Barbare Prevolšek tožilce pozvali, naj s stavkovnimi aktivnostmi počakajo, in jim zagotovili, da jim bodo predlog zakona predstavili ta teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta