Spremembe po združitvi v OTP banko: Največ skrbi za uporabnike SKB banke

Srečko Klapš Srečko Klapš
22.08.2024 03:00

Strankam SKB banke novi TRR, debetna kartica, spletna in mobilna banka. Katere podatke je treba javiti delodajalcem, ZPIZ-u, kako bo s trajniki? Od 30. avgusta do 2. septembra onemogočene ali omejene nekatere storitve obeh bank.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za uporabnike Nove KBM bo po 2. septembru precej manj sprememb. 
Saso Bizjak

Po pravni združitvi Nove KBM (NKBM) in SKB banke (SKB) prihodnji vikend sledita še operativna združitev in migracija bančnih uporabnikov v informacijski sistem OTP banke. Obe banki sta uporabnike o tem obveščali preko različnih kanalov, na spletnih straneh pa objavili razpoložljivost kanalov in storitev v obdobju od petka, 30. avgusta, do ponedeljka, 2. septembra. Glede na to, da bodo nekatere storitve onemogočene oziroma omejene, strankam predlagajo, da morebitne nujne bančne posle opravijo še pred 30. avgustom.

Spremembe za dosedanje uporabnike Nove KBM

Za komitente NKBM bo po 2. septembru sprememb manj: tako bo v novi OTP banki številka osebnega oziroma poslovnega računa ostala nespremenjena; stranke bodo obstoječe plačilne kartice uporabljale do poteka veljavnosti kartice; še naprej bodo lahko uporabljali iste digitalne poti (spletno, mobilno in elektronsko banko), tudi način prijave ostaja tak kot do zdaj, še pojasnjujejo.

Razpoložljivost storitev v Novi KBM
Natalija Jurše

Poslovalnice NKBM pa bodo zaprte od 12. ure v petek, 30. avgusta, do ponedeljka, 2. septembra, zjutraj. Digitalni kanali (Bank@Net, mBank@Net, Poslovni Bank@Net, Bank@Net com, mBank@Net com, eBank@Net com in portal e-obveščanje) ne bodo dostopni od petka, 30. avgusta, od 14. ure do ponedeljka, 2. septembra, od 8. ure. V tem času ne bo na voljo opravljanje plačilnih storitev, vključno z internimi plačilnimi nalogi med računi NKBM in plačili prek mDenarnic@. Poslovanje s plačilnimi karticami bo nemoteno, tudi v Apple Pay in Google Pay. A ker interni plačilni nalogi med računi NKBM ne bodo mogoči, ne bo mogoče polniti predplačniških kartic Visa. Moten bo tudi plačilni promet, ki ne bo potekal od petka, 30. avgusta, od 14. ure do ponedeljka, 2. septembra, do 8. ure. Bankomati bodo delovali nemoteno, razen v soboto, 31. avgusta, med 22. in 24. uro. Med 30. in 31. avgustom pa ne bo mogoče plačevati položnic (UPN) in v bankomat položiti gotovine.

Moten bo tudi plačilni promet, ki ne bo potekal od petka, 30. avgusta, od 14. ure do ponedeljka, 2. septembra, do 8. ure.
Andrej Petelinšek

SKB: Ne brišite aplikacije na napravah 

Tudi poslovalnice SKB banke bodo v petek, 30. avgusta, odprte ob 8. uri zjutraj, zaprle se bodo ob 12. uri. Kot del združene OTP banke bodo ponovno odprte 2. septembra zjutraj. SKB digitalni kanali (SKB NET spletno bančništvo, MOJ@SKB mobilna banka) ne bodo delovali od petka, 30. avgusta, od 14. ure dalje. Izvajanje plačil prek aplikacije Flik Pay pa ne bo mogoče od petka, 30. avgusta, od 17. ure. V času nedelovanja ne bo možno opravljati nobenih plačilnih storitev, niti internih plačilnih nalogov med računi SKB. Nove OTP digitalne kanale bo mogoče uporabljati od 2. septembra od predvidoma 8. ure, ob čemer bo treba preko obstoječih SKB digitalnih kanalov opraviti prehod na novo digitalno banko - Bank@Net, mBank@Net. 

Do prehoda na novo digitalno banko uporabnikom ni treba storiti nič, v SKB opozarjajo le, da ne odstranijo aplikacije MOJ@SKB s svojih naprav, saj bo po 2. septembru to vstopna točka za prehod na nove digitalne rešitve OTP banke. "Uporabniki mobilne banke bodo po običajnem vstopu preusmerjeni na varno povezavo OTP banke, kjer bodo lahko opravili prehod na novo digitalno banko." Uporabniki SKB NET spletne banke pa bodo prehodno na vstopni strani preusmerjeni na varno povezavo OTP banke. Ob tem uporabnike opozarjajo še, da imajo veljavno mobilno številko, ki jo uporabljajo sami, in ne otrok, partner, sorodnik …, saj bo ta v prihodnje služila kot varnostni in komunikacijski element za uporabo novih digitalnih rešitev OTP banke. Če ni tako, je treba v banki posodobiti mobilno številko. 

V SKB uporabnike opozarjajo, da ne odstranijo aplikacije MOJ@SKB s svojih naprav, saj bo po 2. septembru to vstopna točka za prehod na nove digitalne rešitve OTP banke. 
Andrej Petelinšek

Izvajanje plačil z debetnimi in kreditnimi karticami na fizičnih prodajnih mestih bo potekalo nemoteno. Nove OTP debetne kartice bodo vsi uporabniki prejeli najkasneje do konca avgusta in jih bodo lahko začeli uporabljati z 31. avgustom, še zagotavljajo v SKB. Medtem ko bo plačevanje s SKB kreditno kartico mogoče do izteka njene veljavnosti.

Razpoložljivost storitev v SKB banki
Natalija Jurše

Od petka, 30. avgusta, od 14. ure ne bo mogoče potrjevati spletnih kartičnih plačil v aplikaciji Moj@SKB. To bo ponovno mogoče z nastavitvijo nove aplikacije mDenarnic@ (z novo OTP debetno kartico od 31. avgusta, z obstoječo SKB kreditno kartico od 2. septembra). Plačilnega prometa ne bo mogoče opravljati od petka, 30. avgusta, od 14. ure do ponedeljka, 2. septembra, od 8. ure dalje. Delovanje SKB bankomatov za dvige gotovine bo nemoteno, razen v soboto, 31. avgusta, med 22. in 24. uro. Med 30. in 31. avgustom pa bo onemogočeno plačevanje položnic (UPN) in polog gotovine. Od 2. septembra dalje pa bo omogočeno poslovanje v celotni OTP mreži bankomatov.

Furs bo podatke o novem bančnem računu pridobil sam

Kot smo v Večeru že poročali, se za uporabnike SKB banke 1. septembra spreminja številka osebnega računa. Ob spremembi številke osebnega računa, ki se bo po 1. septembru namesto s SI56 03 ... začel s SI56 04 ..., bodo stanje na računu in obstoječi limit preneseni na nov OTP osebni račun, na katerega bo OTP banka še do konca novembra 2024 preusmerjala morebitne prilive s starega SKB računa. Sprememba številke osebnega računa ne bo vplivala na stanje na računu, trajne naloge in pooblaščene. Bo pa treba o novi številki računa, ki bo aktivna od 1. septembra letos, obvestiti delodajalca ter morebitne ostale plačnike in prejemnike SEPA direktnih obremenitev. Poslovanje z obstoječo številko SKB osebnega računa pa po 30. novembru letos ne bo več mogoče, še pojasnjujejo v SKB.

Medtem ko bo Finančna uprava RS (Furs) podatke o novem bančnem računu pridobila sama. Banki bosta namreč sami poskrbeli za posredovanje novih številk plačilnih računov v register transakcijskih računov, ki ga upravlja Ajpes. Finančna uprava bo nato prejela te podatke neposredno iz omenjenega registra, kar pomeni, da komitentom ni treba samostojno obveščati Fursa o spremembah. "Finančna uprava bo torej v primeru uspešno izvedene združitve bank dobila vse podatke o spremembah računov avtomatično iz registra transakcijskih računov, zato zavezancem ni treba narediti ničesar," so sporočili iz Fursa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta