(SPREMLJAMO) V ponedeljek potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, umrl ni noben bolnik

STA, Gr.G.
02.06.2020 09:29

Dr. Mario Fafange z NIJZ je povedal, da je epidemiološka krivulja v Sloveniji odlična. Na mariborski OŠ Ludvika Pliberška prvi učenec s potrjeno okužbo z novim koronavirusom​. Do konca maja Slovenija dobavila zaščitno opremo v vrednosti več kot 54 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

11:03
V ponedeljek so potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, umrl ni noben bolnik s covidom-19. Skupno je doslej umrlo 109 ljudi, hospitaliziranih je trenutno pet, od tega eden na oddelku intenzivne terapije. Skupno je v Sloveniji trenutno potrjenih 1475 primerov okužbe s tem virusom.
Dr. Mario Fafange z NIJZ je povedal, da je epidemiološka krivulja v Sloveniji odlična. "Pojavljajo se primeri, ki pa jih obvladujemo. Imamo ustaljen proces zaznavanja in ukrepanja," je dodal. V Sloveniji imamo nova primera okužbe na območju Maribora in enega na območju Ljubljane. "Epidemiološko poizvedovanje je v teku, iščemo vse kontakte v družini, na delovnem mestu in v šoli. Z ukrepi karantene za visoko tvegane kontakte bomo omejili nadalje širjenje virusa," je zaključil Fafange.
Na vprašanje, kje bi se lahko šolar v Mariboru okužil, Fafange odgovarja: "Vedno smo rekli, da je verjetnost, da je virus prisoten tudi še pri nas. Pomembno je da hitro ukrepamo." Ni pa želel komentirati, koliko tesnih stikov, ki jih je imel otrok, preiskujejo epidemiologi. 
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1267740136093241344{/twitter}
Italija za jutri napoveduje morebitno odpiranje meja med deželami in hkrati tudi morebitno odpiranje državnih meja. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio bo v okviru turneje po Evropi v soboto obiskal Slovenijo, kjer se bo srečal s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Slovenski NIJZ in italijanski ISS redno in dobro sodelujeta na področju izmenjave podatkov, je povedal govorec vlade RS za Covid-19 Jelko Kacin. "Nezavidljivo stanje v sosednji državi, je bilo pred meseci tudi prvo opozorilo Sloveniji, kako agresivno se širi virus in kako tragično lahko covid-19 zareže v celoten družben ustroj," je dodal.
10:04
Zjutraj je NIJZ obvestil OŠ Ludvika Pliberšeka Maribor, da je bil eden od njihovih učencev pozitiven na testu za novi koronavirus. V karanteni je cel razred, ostali lahko šolo ob izvajanju ukrepov še naprej obiskujejo. Več -> TUKAJ.
10:02

V jeseniški bolnišnici med epidemijo izpadlo 10.000 pregledov in 900 hospitalizacij

Zaradi epidemije koronavirusa je v Splošni bolnišnici Jesenice izpadlo približno 10.000 ambulantnih in diagnostičnih pregledov ter 900 hospitalizacij. Delno bodo programe s prerazporeditvami vseeno skušali izpeljati. V. d. direktorja jeseniške bolnišnice Miran Rems je pojasnil da so v času epidemije morali delati, kar je bilo potrebno in odjaviti vrsto programskih primerov.  

Splošna bolnišnica Jesenice.
Robert Balen
Matej Povše/UKC Ljubljana

Za nabavo zaščitne opreme znova odgovorni zdravstveni zavodi

Zavodu RS za blagovne rezerve so prenehale pristojnosti za centralno nabavo zaščitne opreme. Nabava bo potekala tako, kot je pred razglasitvijo epidemije covida-19. Zanjo bodo torej ponovno odgovorne posamezne bolnišnice, zdravstveni zavodi in druge zdravstvene institucije. Z blagovnih rezerv so navedli, da je Slovenija prek zavoda do 31. maja dobavila zaščitno opremo v vrednosti 54.375.170 evrov (brez DDV). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta