(FOTO) Zaradi groženj testiranje v Mariboru varujejo: Pripeljejo se, zahtevajo bris iz grla, vse pa snemajo in predvajajo na družbenem omrežju

Barbara Bradač
05.02.2021 17:35
Na mariborske zdravstvene delavce, ki opravljajo testiranja na novi koronavirus, so se usuli žaljivi komentarji s pozivi, naj jih nekdo postrelja s kalašnikom, naj jih oklofutajo in pretepejo. Snemanje testiranja preiskuje policija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na točki množičnega testiranja je odslej prisoten tudi varnostnik.
Andrej Petelinšek

V mariborskem Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca opozarjajo na naraščanje nestrpnosti in agresivnosti ljudi, ki prihajajo na testiranje na novi koronavirus. Zaradi izlivanja gneva in groženj zaposlenim so celo razmišljali o zaprtju točke za množično testiranje. V skrajnem primeru napovedujejo, da bodo osebi, ki se nedostojno vede, testiranje tudi zavrnili. A za zdaj so za varnost zaposlenih poskrbeli z varnostniki, ki so po novem prisotni tako na vstopni točki v Novi vasi kot na točki množičnega brezplačnega testiranja s hitrimi testi na Partizanski 14a.

Zahtevala odvzem brisa iz grla

V zdravstvenem domu izpostavljajo dve neprimerni situaciji. "Ljudje pridejo na vstopno točko in zahtevajo, da so testirani takoj, jasno izražajo, da so zaposleni tam zaradi njih, takojšnje testiranje tudi agresivno zahtevajo. Pa še iz lanskega leta velja navodilo, da se je za test na vstopni točki nujno naročiti, enako velja za samoplačniško testiranje," pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja.

Sodu je izbil dno sredin dogodek, ko se je oseba pripeljala na testiranje, zahtevala od zdravstvenega delavca odvzem brisa iz grla in ne iz nosu, celoten dogodek in postopek jemanja brisa pa neposredno predvajala po družbenem omrežju, kjer so se usuli neprimerni komentarji, vključno z grožnjami. Ta primer snemanja ni bil osamljen, takšni so bili na isti dan kar trije. "Usuli so se komentarji s pozivi, naj pride nekdo in nas postrelja s kalašnikom, naj nas oklofutajo, naj nas pretepejo, da smo podkupljivi, da smo mafija. Razpisali so se komentatorji z grožnjami, da res lahko pričakujemo, da bo nekdo prišel in uporabil fizično silo, ne samo psihično nasilje nad zaposlenimi. Besede, ki si jih zdravstveni delavci v tej situaciji ne zaslužimo, in se sprašujemo, kako dolgo naj se še sploh trudimo," opisuje Jus, ki pove, da je tudi osebno prejel grožnje, da je podkupljiv lažnivec, ki zahteva bris iz nosu.

Andrej Petelinšek

​Koncentracija virusa je v nosno-žrelnem prostoru največja​

​Jus pojasni, da zaposleni sledijo navodilom NIJZ in ministrstva za zdravje, da se opravlja testiranje nosno-žrelnega prostora, in tako tudi testirajo. V izjemnih primerih, ko odvzem brisa nosnega dela žrela pri osebi ni mogoč oziroma če pacient sam zavrača odvzem brisa nosnega dela žrela, mora zdravstveno osebje na odvzemnih mestih zahtevati predložitev izvida/mnenja osebnega zdravnika (temelječ na izvidih ustreznih specialistov). Za takšne izjemne primere potem zavod po predhodnem dogovoru organizira odvzemno mesto, kjer se po predhodnem naročilu izvedejo ustrezni brisi.

"Po navedbi strokovne literature je nosno-žrelni prostor najprimernejši prostor za odvzem brisa. Rezultati, ki jih dobimo na tak način, pa so najbolj zanesljivi. Če hočemo imeti rezultate, ki so najbolj verodostojni, moramo tako odvzeti bris. Koncentracija virusa je v nosno-žrelnem prostoru največja ves čas bolezni in tudi prisotna je najdlje časa," pojasnjuje vodja Oddelka za medicinsko mikrobiologijo Maribor Andrej Golle. Glede opažanja ljudi, da v sosednji Avstriji jemljejo bris iz grla, pa Golle pojasni: "Verjetno jemljejo bris iz komoditete tudi drugje kot iz nosu, vendar pa tak izvid ni najbolj natančen. Seveda je odvzem iz nosu neprijeten, a tudi iz žrela bi morali paličico potisniti precej globoko. Mi sledimo strokovnim priporočilom in smernicam, dokler so takšni, delamo tako."

Jus pripravljen dati odpoved

V zdravstvenem domu so za zagotovitev varnosti zaposlenih za zdaj najeli varnostnike, ki jih plačajo sami. Dogodek so prijavili tudi policiji. Na mariborski policijski upravi so potrdili pisno prijavo suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in za zdaj še zbirajo obvestila.

Andrej Petelinšek

Jus je zaradi groženj in psihičnih pritiskov še povedal, da je pripravljen dati odpoved delovnega razmerja, ne samo odstopiti s položaja. Pravi, da so tudi zdravstveni delavci ljudje iz krvi in mesa, da imajo lahko tudi sami slab trenutek, saj že dolgo ne delajo zgolj osem ur, pač pa tudi po 12 ur in več. "V ponedeljek smo izpeljali množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, to je bilo 2600 oseb, in hkrati smo še 578 ljudi testirali na točki za množično testiranje. Poskušamo priti čim bližje ljudem, zavedamo se, da so v stiski, da potrebujejo test, potrebujejo potrdilo, in smo pripravljeni delati," zaključi Jus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta