(STAVKA) Brez konkretne ponudbe sledi dolgotrajna bela stavka najslabše plačanih državnih uradnikov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
29.01.2024 19:54

"Vlada pričakuje, da bomo delali na etični pogon, a tega je že davno zmanjkalo," pravi sindikalist Stankovič. Odprava krajevne pristojnosti del rešitve. Tudi zaposleni na upravnih enotah lahko ogrozijo izvedbo evropskih volitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na večini upravnih enot so danes opravili le nujne zadeve. 
Sašo Švigelj

"Na ministrstvu za javno upravo izkazujejo podcenjujoče odnos do zaposlenih na upravnih enotah. Čeprav vedo za njihove težave, se ne premakne nič. Nič se ni izboljšalo ne na področju zaposlovanja ne na področju plač. Kako skrb vzbujajoče je stanje, kaže dejstvo, da stavka 70 odstotkov upravnih enot in okoli 80 odstotkov vseh zaposlenih, a se država zanje ne zmeni. Očitno računajo, da bodo zaposleni delali na etični pogon, a tega je že davno zmanjkalo," je prvi dan tokratne stavke na upravni enoti Ljubljana dejal Dragan Stanković, predsednik Konference sindikatov upravnih enot. V sindikatu so pripravljeni na pogajanja, a pričakujejo konkretne predloge, saj po novembrski enodnevni stavki kljub obljubi predstavnikov ministrstva za javno upravo še do danes niso dobili konkretnega predloga, kako izboljšati razmere za delo na upravnih enotah. Zato bodo po tokratni stavki, ki bo na večini stavkajočih upravnih enot trajala tri dni, če premikov ne bo, stavkovne aktivnosti zaostrili, je napovedal Stanković. Bela stavka, ko bodo uradniki opravljali le z zakonom določene naloge, je le ena od možnosti, je dodal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk.

Predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije pričakujejo od ministrstva za javno upravo konkretno ponudbo, sicer bodo uradniki opravljali le z zakonom določene naloge. 
Sašo Švigelj

Toliko vlog, da ne zmorejo na zeleno vejo

Kako obremenjena je največja upravna enota v državi, ki deluje na dveh lokacijah in ima več kot deset tisoč zaostankov, zlasti na področju vlog tujcev, na oddelku za okolje in prostor ter na kmetijstvu, je s primeri ponazoril Ernest Mencigar, vodja oddelka za upravno poslovanje. Na oddelku, na katerem bedijo nad vso pošto, ki pride, in vso, ki jo odpošljejo, dela 37 ljudi, vsi so na minimalni plači. Na dan stavke so imeli okoli 8000 elektronskih zadev, ki jih še niso uspeli evidentirati, vknjižiti, in okoli 2500 vlog v fizični obliki. "Ljudi ni mogoče nagrajevati za boljše delo, tisti, ki delajo več, opravljajo nadure, a imamo tolikšno število pripada, da enostavno ne moremo priti na zeleno vejo. Pred koncem leta smo zmanjšali število čakajočih zadev za evidentiranje na 6500, a se je številka zaradi praznikov dvignila na 8500, zaradi stavke se bo verjetno število zadev povečalo na 10.000. Brez konkretnih ukrepov, ki bodo prispevali k spremenjenemu načinu dela in pristopu, ki bo omogočal stimuliranje delavcev, ni pričakovati izboljšanja razmer," je jasen Mencigar. Meni še, da tudi večje število dodatnih zaposlitev - kader je zaradi nizkih plač težko dobiti - ne bi prispevalo k izboljšanju, saj terja čas, da se zaposlenega ustrezno opremi z znanjem.

Maribor: Stavka - upravna enota Maribor -
Igor Napast
Sašo Švigelj

Del rešitve vidi v odpravi krajevne pristojnosti za prijavo prebivališča in obravnavo vlog tujcev - samo teh vlog imajo 28.000. Prav tako bi po njegovem morali več narediti na področju informatike. Različne podpore volivcev predlogom zakonov, referendumov je, tako Mencigar, četudi so podane v elektronski obliki, treba prepisati in vnesti v elektronski register, zato bi z izboljšanjem informatike država morala poskrbeti za enostavnejši prehod iz enega v drugi register po evidentiranju.

Naletijo na gluha ušesa

"Na to opozarjamo že leta, a se ne spremeni nič," je povedal vodja oddelka za upravno poslovanje na upravni enoti Ljubljana. Slednji je spomnil tudi na pomembno vlogo zaposlenih pri izvedbi volitev, v letošnjem primeru evropskih. V Ljubljani je šestnajst volilnih komisij, od tega štirinajstih okrajnih in dve volilni enoti. "Zaposleni na upravnih enotah določimo volišča, postavimo volilne odbore in z delom prispevamo k temu, da volitve potekajo nemoteno. Vsi tajniki in namestniki v Ljubljani smo odstopili, saj zaradi preobremenitev z rednim delom ne moremo izpeljati še volilnih opravil," je dejal in apeliral na vlado, naj ukrepa.

V SDOS s stavko zahtevajo ureditev kadrovskega in materialnega statusa. Za vse, ki so uvrščeni pod minimalno plačo, zahtevajo, da je slednja izhodišče, medtem ko za vse z višjo in univerzitetno izobrazbo zahtevajo izenačitev nazivov z nazivi, kot jih imajo na ministrstvu za javno upravo, saj so prepričani, da opravljajo enako zahtevno delo. Povprečna bruto plača zaposlenega na upravni enoti je bila lani 2070 evrov. 

Fiskalni svet je bil med prvimi, ki je začel opozarjati oblast, da razdeljevanje javnega denarja za namene, ki niso povezani z epidemijo, energetsko krizo in draginjo, pomeni tveganje za stabilnost javnih financ.
Sašo Švigelj

Tožba, če stavka ne bo plačana

V dosedanjih pogajanjih jim, po besedah Verka, ministrstvo za javno upravo ni ponudilo nič konkretnega. Zgolj nejasne obljube o stimuliranju tistih zaposlenih, ki delajo na vlogah tujcev. Tako kot v primeru sodnikov in zdravnikov vlada ponavlja, da na parcialne dogovore ne bo pristala, temveč da je morebitna plačna nesorazmerja treba odpravljati v okviru centralnih in stebrnih pogajanj o plačni reformi.

Napoved ministrstva za javno upravo, da stavka ne bo plačana, je Stanković pospremil z besedami, da bi bilo to prvič v zgodovini, da stavka katere od poklicnih skupin ne bi bila plačana. "Če se bo to zgodilo, bomo vložili tožbo," je zaključil sindikalist.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta