Sum zlorabe v cepilnem centru: Ob koncu dneva se številke niso ujemale

Va
02.02.2022 16:30

V cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana obravnavajo sum zlorabe pri cepljenju proti covidu-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Robert Balen

Iz službe za promocijo in odnose z javnostmi so sporočili, da so ugotovili napake pri sledenju protokolu, ko oseba pred cepljenjem izpolni in podpiše vprašalnik o zdravstvenem stanju in izjavo o privolitvi v cepljenje. Ob koncu cepljenja nato vsak cepilni tim koordinatorju odda vprašalnike in na mapo zapiše število oddanih.  

Kaj se je zgodilo? Na določeni dan cepljenja, ko so v cepilnem centru beležili manjše število opravljenih cepljenj, je ena izmed petih cepilnih ekip ob zaključku cepilnega dne na oddani mapi navedla za tretjino večje število vprašalnikov od  preostalih ekip.

V cepilnem centru so zato preverili število vprašalnikov v mapi in ugotovili odklon med prejetimi vprašalniki in zapisanim številom na mapi te cepilne ekipe. Oseba v tem timu manka vprašalnikov ni znala pojasniti. Cepilni center so zato neimenovanega dne zaprli, onemogočili dostop zaposlenim, zavarovali dokumentacijo in zaustavili cepljenje. Ker manjkajočih vprašalnikov tudi pozneje niso našli, se je pojavil sum, da bi lahko šlo za zlorabo.

Iz tega razloga so preverili tudi število vprašalnikov pri ostalih cepilnih ekipah tega dne in odstopanj ni bilo. Dodatno so preverili še dva druga cepilna dneva, ko je bila prisotna tudi osumljena oseba, in le pri njej ugotovili odstopanja. Skupno je na preverjene termine manjkalo 73 vprašalnikov.  

Sum zlorabe so v Zdravstvenem domu Ljubljana prijavili policiji in odredili izredni strokovni nadzor, ta oseba pa ni več zaposlena pri njih, so sporočili. Več informacij ne morejo posredovati.

Zaključujejo, da jih izjemno žalosti, da se kjerkoli najde zdravstveni delavec, "ki je kot tak zavezan strokovnim usmeritvam delati dobro za paciente in predvsem da z visoko moralno-etičnimi normami vstopa na tak nivo funkcioniranja". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta