To je ameriški predsednik Biden napisal v čestitki Pahorju in Sloveniji za 30 let

16.06.2021 15:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Slovenije Borut Pahor in takrat podpredsednik ZDA  Joe Biden leta 2015.
Reuters

Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju je pred državnim praznikom dnevom državnosti čestital predsednik Združenih držav Amerike Joseph Biden.

Predsednik Biden je predsedniku Pahorju in vsem državljankam in državljanom čestital za 30. obletnico državnosti. Poseben pomen ima dejstvo, da s to obletnico sovpada tudi drugo predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije, je omenil, ameriški predsednik ga vidi kot izjemno priložnost, da Slovenija prispeva h krepitvi odpornosti Evropske unije na zdravstvene krize in kibernetske napade. To je tudi priložnost, da se še dodatno poudari evropsko zavezanost človekovim pravicam in vladavini prava ter okrepi evropsko perspektivo sosednje regije Zahodnega Balkana, je zapisal.

Slovenija je po Bidnovih besedah cenjen partner in prijatelj ZDA. "Odkar se je pred tridesetimi leti osamosvojila, je vodilna pri promociji regionalne varnosti in vključitvi Zahodnega Balkana v evroatlantske institucije. Slovenija s svojo zavezanostjo zavezništvu Nato in mirovnim misijam prispeva k miru in varnosti po svetu."

Biden je v pismu Pahorju še zapisal, da "so skupne demokratične vrednote, družinske vezi in prijateljstvo čvrsta podlaga našega prijateljstva. To prijateljstvo in partnerstvo bomo še krepili z medsebojnim gospodarskim sodelovanjem, investicijami, energetskim sodelovanjem in tehnološkimi inovacijami".

ZDA se veseli nadaljnjega sodelovanja s Slovenijo kot zaveznico v Natu in strateško partnerico pri promociji stabilnosti in napredka v Evropi, ki naj bo enotna, svobodna in v miru, povzemajo v predsednikovem uradu visoko ameriško pismo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta