Umrl je nekdanji poslanec Ivo Hvalica

M.R.
29.08.2022 06:40

V starosti 86 let je v Solkanu umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica. Spletni portal Svet24 poroča, da je včeraj umrl po kratki, a hudi bolezni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Hvalica s knjigo Zadnja replika, ki je izšla leta 2002.
Robert Balen

Po poklicu je bil Ivo Hvalica gradbenik, leta 1989 pa se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), predhodnico Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS), danes pa gre za stranko SDS.

Leta 1992 je bil poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora, v katerem je nadomestil Janeza Janšo, ko je ta postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu parlamenta (1996-2000).

Po dveh poslanskih mandatih je zaradi spora s predsednikom takrat še stranke SDSS Janezom Janšo, izstopil iz stranke in se nato upokojil ter umaknil iz politike. Po tem je večkrat kot upokojenec komentiral aktualno dogajanje na politično stanje v državi.

Leta 2002 je izdal tudi knjigo Zadnja replika, v njej pa opisal politično dogajanje od konca 80. let prejšnjega stoletja pa do njegovega izstopa iz stranke SDS.

Konec januarja 2020 je po odstopu Marjana Šarca s premierskega mesta za Večer komentiral nastajanje nove koalicije, ki so jo takrat tvorile stranke SDS, NSi, SMC in DeSUS. Napovedal je, da koalicija ne bo zdržala do konca mandata. Hkrati pa je dejal, da se bodo po volitvah nepreklicno zbrisale tri parlamentarne stranke - SMC, SAB in SNS. "Zdaj ima v rokah škarje in platno SDS, saj je največja stranka, a za Janšo velja, da volk dlako menja, a narave nikdar," je takrat sklenil svoj komentar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta