Umrl je primarij dr. Drago Plešivčnik, kirurg in moralna avtoriteta

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
27.04.2023 11:46

Ponoči je na svojem domu v Slovenj Gradcu umrl primarij dr. Drago Plešivčnik, dolgoletni direktor splošne bolnišnice in moralna avtoriteta. Za njim bo ostala velika praznina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primarij Drago Plešivčnik starejši ob intervjuju za Večer decembra 2021 na njegovem domu na Legnu v Slovenj Gradcu.
Tomaž Ranc

Koroško je prestresla novica, da je odšel dr. Drago Plešivčnik starejši. Umrl je v 94. letu starosti, na svojem domu. Bil je zelo vsestranska osebnost, strokoven in široko razgledan na številnih področjih, od medicine, kulture, politike in najširših družbenih vprašanj. Njegov pečat v življenju Koroške in širše je neizbrisen, od uspešnega vodenja in razvoja koroške bolnišnice, ki je danes ena najpomembnejših koroških institucij, do mednarodnega mirovniškega delovanja Slovenj Gradca kot mesta glasnika miru, bil je poslanec v slovenski skupščini, vodil je tudi obnovo cerkve na Uršlji gori, sploh pa je bil človek izjemne širine, ugleda, moralna avtoriteta, kakršnih dandanes skorajda ni več, zato bo za njim ostala velika praznina.

Novico o njegovi smrti nam je potrdil njegov sin Drago Plešivčnik. Ni naključje, da je odšel prav na dan praznika, 27. aprila, dneva upora proti okupatorju, saj so to bile njegove vrednote. Julija 1944 je odšel v partizane in bil od januarja do maja 1945 v oficirski šoli za radiotelegrafiste v Črnomlju, po osvoboditvi pa v Ljubljani in nato do novembra 1945 vodja vojaške telegrafske postaje.

Primarij Drago Plešivčnik na njegovem domu na Legnu. 
Tomaž Ranc

Potem ko je bil nekaj časa ob zdravstvenih težavah v slovenjgraški bolnišnici, tudi sam se je rad pošalil, da gre pač za starosti primerne tegobe, je umrl minulo noč na svojem domu na Legnu v Slovenj Gradcu, kjer nas je prijazno sprejel tudi ob številnih intervjujih. Njegove misli so bile vselej skrbno premišljene in tehtne.

Pokopan bo v družinskem krogu na pokopališču Barbara na Prevaljah, saj izhaja z bližnje Fare. Taka je bila njegova želja. O svoji življenjski poti je leta 2009 izdal tudi knjigo Izpod Brinjeve gore v Slovenj Gradec. Kot nam je povedal njegov sin, bo žara s posmrtnimi ostanki predvidoma na dan pogreba, ki naj bi bil 3. maja, dve uri tudi v Slovenj Gradcu, dve uri pa na Prevaljah.

Za prvi odziv smo poklicali župana mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja, ki je povedal, da bo mestna občina zagotovo organizirala žalno sejo občinskega sveta. "Bil je spoštovanja vreden častni občan, ki je Slovenj Gradcu zapustil ogromen pečat. Do zadnjega je bil čistih mislih, užival sem v pogovorih z njim, njegova razgledanost in videnje na svet sta bila izjemna, za njim bo ostala velik manko."

Ko sva se nazadnje pogovarjala za Večer ob prehodu s starega na novo leto 2022, je na vprašanje, kaj želi Slovencem ob novem letu dejal: "Health first', torej zdravje na prvem mestu." Aktivno je spremljal tudi pandemijo koronavirusa, kjer je stavil na moč znanosti in razuma, obenem pa je posvaril pred pomanjkljivo skrbjo človeštva za čisto ozračje. 

Med številnimi priznanji je leta 1997 prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije za zaslužni delež pri kulturni podobi Slovenj Gradca, za kulturno povezovanje Slovenije s svetom in za dolgoletno požrtvovalno delo na področju zdravstvene dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.