UMTS se ukinja: Po Telekomu Slovenije slovo od 3G tudi pri mobilnem operaterju A1

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.05.2023 07:48

Telekomunikacijski operaterji širijo peto generacijo mobilne telefonije, ugašajo pa tretjo. Kaj to pomeni za uporabo starejših mobilnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tehnologija 3G oziroma UMTS, ki se je pričela uporabljati pred dvema desetletjema, je danes tehnološko zastarela. 
Shutterstock

Ob nadaljnji širitvi omrežja 5G telekomunikacijski operater A1 Slovenija ugaša 3G-tehnologijo, kar so storili že številni operaterji po svetu. A1 Slovenija je sporočil, da pospešeno uresničuje zastavljeno strategijo gradnje 5G-omrežja v Sloveniji, s katerim danes pokriva 70 odstotkov prebivalstva, do konca leta 2025 pa želi zagotoviti, da bo tehnologija na voljo 98 odstotkom prebivalcev. 5G vsakodnevno uporablja 25 odstotkov uporabnikov A1 Slovenija, pri čemer prenesejo kar dvakrat več podatkov kot tisti na omrežju 4G/LTE, so izračunali pri operaterju.

Tehnologija 3G oziroma UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred dvema desetletjema. Zaradi stalne potrebe po hitrejšem prenosu podatkov in kvalitetnejši govorni komunikaciji (VoLTE) pa gredo globalni trendi in evolucija mobilnega omrežja, ki jim sledijo, v smeri ugašanja mobilnih omrežij 3G. Pri A1 storitve UMTS ​s 30. junijem ne bodo več dostopne, uporabniki pa bodo namesto tretje generacije mobilne telefonije lahko uporabili četrto (LTE) in peto.

2G ostaja za govorno komunikacijo

Prenehanja uporabe tehnologije 3G v omrežju večina uporabnikov ne bo občutila, saj bodo mobilne storitve samodejno preusmerili na omrežje 4G/LTE in 5G, govorni promet pa tudi na omrežje 2G. Slednje omrežje ostaja v uporabi, saj se pomembno razlikuje od omrežij naslednjih generacij in je (za zdaj) nepogrešljivo za govorne storitve, torej klice. Vse storitve, ki jih omogoča 3G, pa v enakem oziroma večjem obsegu omogočajo sodobnejša omrežja. 4G/LTE-omrežje omogoča tudi klice z brezplačno storitvijo VoLTE, pri čemer je vzpostavitev klica hitrejša, kakovost zvoka višja, poraba energije pa manjša kot v omrežju 3G.

Nekaj mobilnikov, predstavljenih v letu 2007, ki so podpirali 3G
Reuters

Uporabniki, katerih telefon ne podpira vsaj tehnologije 4G, bodo, če aparata ne bodo zamenjali, še vedno lahko opravljali klice in pošiljali sporočila SMS/MMS v omrežju 2G, pri čemer bo prenos podatkov zelo omejen zaradi nizkih hitrosti. Če omogoča 5G po podatkih A1 ocenjene najvišje hitrosti 500/80 Mbit/s (prenos k uporabniku/prenos od uporabnika), sta tudi LTE in LTE+ s hitrostmi 50/20 Mbit/s oziroma 150/40 Mbit/s povsem uporabna. Zastareli UMTS (3G) po drugi strani na frekvenci 900 MHz dovoljuje 14/3 Mbit/s, na frekvenci 2100 MHz pa 25/3 Mbit/s. Neuporaben oziroma zelo pogojno uporaben je 2G, kjer je hitrost prenosa podatkov najnižja, zgolj 0,140/0,070 Mbit/s.

Stara tehnologija energijsko neučinkovita

Telekom Slovenije, ki je uporabo mobilne tehnologije tretje generacije prenehal zagotavljati 30. septembra lani, je že takrat ugotavljal, da v njegovem omrežju četrte (4G/LTE) in pete (5G) generacije poteka 99 odstotkov celotnega mobilnega prometa. Uporabo tehnologije 3G so zaznali le še pri nekaterih starejših podatkovnih napravah, na primer senzorjih in kamerah. Tudi Telekom je po ukinitvi 3G ohranil delovanje omrežja 2G, s katerim pokriva več kot 99 odstotkov prebivalstva. Je pa omrežja druge generacije izključilo že več držav, v ospredju so tiste v regijah Azija-Pacifik in Oceanija.

Decembra 2003 je bil Telekom Slovenije med prvimi petimi državami na svetu, ki so uvedle mobilno tehnologijo 3G. To je bila prva mobilna tehnologija, ki je omogočila hiter prenos podatkov in uvedla tudi videotelefonijo. Danes 20 let stara tehnologija ni več ne energijsko ne tehnološko učinkovita. Telefoni, ki delujejo v 2G/3G-omrežju in po njegovi izključitvi ne bodo več delovali, so denimo originalni izdelki iPhone, iPhone 3G, 3GS, iPhone 4, 4S, iPhone 5, 5S. 4G ne podpirajo tudi mobilniki Samsung Galaxy S, S2, S3, S4 in določeni modeli S5. Med državami, ki se poslavljajo od 3G, so tudi Danska, Slovaška, Grčija, Madžarska, Švedska. Ponekod so del frekvenčnega spektra okoli 2100 MHz že namenili podpori storitvam 4G.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta