V izgredih napadeni fotoreporter: Ostala sva sama s protestniki, kar naenkrat pa slišim "o, lej, fotografa". Po tem se več ne spomnim

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
06.11.2020 17:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tarča četrtkovih napadov so bile poleg policistov tudi novinarske ekipe, ki pa jih je notranji minister Aleš Hojs označil kot soodgovorne za nastalo situacijo. "Vi mediji ste soodgovorni za to. Mesece ste jih podpirali in jim 'dajali kruha'. Mediji ste prispevali k temu, da se je to danes zgodilo. Zdaj imate pa ranjene policiste," je v četrtek na licu mesta dejal za 24 ur. Medtem pa jo je med terenskimi novinarskimi ekipami, ki so opravljale svoje delo in javnosti skušale orisati razmere nasilnih izgredov, najhuje skupil fotoreporter Borut Živulović, s katerim je neznani storilec fizično obračunal.

Borut Živulović
Robert Balen

"Včeraj sem pokrival protest, kot fotoreporter to počne. Situacija je postala napeta po kakšni uri. Ko smo se premikali s Trga republike proti Gregorčičevi ulici, pa sva z Aljošo Kravanjo fotkala rahel spopad med protestniki in policaji," je v odzivu zapisal Živulović. Napisal je, da so policisti nato uporabili solzivec in se umaknili. "Tam sva ostala sama s protestniki, kar naenkrat pa slišim 'o, lej, fotografa'. Po tem se več ne spomnim. Zbudil sem se v bolečini, kjer nisem vedel, kaj se dogaja. Trenutno sem na stomatološki kliniki, kjer čakam operacijo čeljusti. Hvala za vse želje in podporo," je še sporočil.

Napad na Živulovića so najostreje obsodili v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in opozorili, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo in da takšne razmere ne morejo postati običajno poklicno tveganje pri delu novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev, ki na terenu opravljajo svoje osnovno poslanstvo - zbirajo in posredujejo informacije javnosti, ki si zasluži biti obveščena. "Izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa, da smo za današnje dogodke soodgovorni tudi mediji, razumemo kot pritisk na delo novinarjev in medijev. Kontinuirani shodi v središču prestolnice so po vseh kriterijih dogodki vredni novinarskega poročanja, četudi je to politikom všeč ali ne," so še sporočili z DNS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta