V Ljubljani z novim letom podražitve parkirnin. Jih načrtujejo tudi v Mariboru in Celju?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
25.01.2022 12:50

Ljubljanski mestni svetniki so lani podprli predlog o zvišanju cen parkirnin v središču mesta. Z januarjem je tako za parkiranje v prestolnici treba odšteti precej več kot lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V coni 1 se je ura parkiranja podražila z 80 centov na 1,2 evra, v coni 2 pa s 60 na 70 centov. V coni 3 je parkirnina ostala nespremenjena pri 40 centih. Za 10 centov se je podražilo tudi dnevno parkiranje na mestnih parkiriščih P&R, in sicer na 1,3 evra, kar je cena ene vožnje z mestnim avtobusom.

Da še dodatnih podražitev ne načrtujejo, denar, zbran od parkirnin, pa bo šel za tekoče poslovanje in razvoj podjetja, so skupno odgovorili v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice ter v oddelku za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana (MOL).

Plačevanja s kartico ne načrtujejo, prihodnost so aplikacije

Občutna podražitev parkirnin v prestolnici je marsikoga zmotila in presenetila. Kritike pogosto letijo tudi na način plačevanja. "Še vedno ni omogočeno, da bi parkirnino za naslednji dan plačal na primer en večer prej. Tako moramo tisti, ki živimo v centru, zgodaj vstajati in hiteti do parkomata, da ne plačamo kazni," je povedala sogovornica.

Na občini in v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice pravijo, da je predplačilo trenutno omogočeno dve uri pred pričetkom delovnega časa, v katerem je potrebno parkirnino plačati, "pri čemer se lahko izognemo fizičnemu plačevanju na parkomatu, saj je parkirnino mogoče poravnati v zavihku Upark v aplikaciji Urbana in preko sistema Urbana SMS parking. Poudarjamo, da gre za časovno omejeno območje, kjer se parkirnina plačuje od ponedeljka do petka med 7.00 in 19.00 ter v coni 1 tudi ob sobotah med 7.00 in 15.00". Pravijo, da bi v primeru plačila parkirnine vnaprej tudi ponoči postavili stanovalce, ki imajo za parkiranje kupljeno letno dovolilnico, v še slabši položaj, saj bi še težje našli prosto parkirno mesto. "V takem primeru lahko bralka svoje vozilo parkira na urejenem parkirišču, ki je opremljeno z avtomatskim vhodno-izhodnim sistemom po ceni 1,80 evra za vso noč."

Ker plačilo s kartico na parkomatih po Ljubljani ni omogočeno, gotovine pa ne vračajo, ali morda razmišljajo v smeri izboljšav takega sistema? Odgovarjajo, da so parkomati enostavne naprave, ki ne omogočajo vračila denarja. "Prav tako ne razmišljamo o tem, da bi parkomate opremili s čitalci bančnih kartic, saj menimo, da je prihodnost plačevanja parkirnine aplikacija." Znova omenijo aplikacijo Urbana, še v tem letu pa zagotavljajo, da bo možno plačilo tudi preko mobilne aplikacije Easy Park.

In medtem ko so se parkirnine v prestolnici podražile, v Mariboru tega za zdaj ne načrtujejo, pravijo na mariborski občini. Najcenejša parkirnina tam znaša 0,50 evra na uro, in sicer v coni 1 (samo na Partizanski in železniški postaji), v coni 5 (razen Gregorčičeve) in v coni 9. Najdražja parkirnina znaša 1,5 evra na uro, in sicer na Slomškovem trgu in Orožnovi ulici.

Tudi v Celju se cenik parkiranja zaenkrat ne bo spreminjal, so sporočili iz ZPO Celje. Najcenejše parkiranje je v drugi coni parkirišč, najdražje pa v coni kratkotrajnega parkiranja v mestnem jedru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.