V nedeljo okuženih 291 ljudi, pet jih je umrlo. Minister Cigler Kralj: Precepljenost v domovih starejših visoka

20.09.2021 10:18
V nedeljo opravili 1706 PCR testov, novookuženih je 291 ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

V nedeljo so, kot je že v navadi, opravili manj PCR testov kot običajno - 1706. Od teh je bilo 291 pozitivnih na novi Sars-Cov-2, delež znaša 17 odstotkov.

Ob tem so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opravili še 9221 hitrih antigenskih testov. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 1039, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh pa znaša 624. Po ocenah NIJZ je v državi trenutno okuženih 13.211 ljudi.

Po podatkih Covid-19 sledilnika je zdravstveno pomoč včeraj potrebovalo 29 ljudi, skupno se v bolnišnicah zdravi 364 ljudi. Na intenzivni negi je 98 ljudi. Pet jih je zaradi koronavirusa včeraj umrlo. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.088.175 ljudi, z vsemi odmerki pa 968.683, še kažejo podatki NIJZ.

Precepljenost v domovih starejših visoka, okuženih malo

Na vladni novinarski konferenci, ki je bila danes posvečena soočanju starejših s koronavirusom, je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj izrazil veselje nad podatkom, da je precepljenost med stanovalci domov za starejše visoka. Cepljenih je 95,5 odstotka vseh stanovalcev. Od tega je s tretjim odmerkom cepljenih 6,2 odstotka oziroma 1031 stanovalcev. 280 stanovalcev je prebolevnikov in se zato še niso cepili, je dejal Cigler Kralj. 

Skrbi ga trenutno hiter odstotkoven dvig okužb v domovih. Od začetka avgusta do danes je bilo skupno okuženih 92 stanovalcev in 110 zaposlenih, 9 stanovalcev je umrlo, je dejal. Zaradi visoke precepljenosti so stanovalci pogosto asimptomatski, premestitev v bolnišnico pa je zaradi hudega poteka koronavirusne bolezni v primerjavi s prejšnjim letom, ko še ni bilo cepiv, malo, je pojasnil. "V bolnišnico so premestili 2,1 odstotka okuženih, ki so bili cepljeni, in 15,8 odstotka okuženih, ki niso bili cepljeni. Še en podatek, ki potrdi učinkovitost in varnost cepiva," je poudaril Cigler Kralj. 

Dejal je še, da se je več kot 80 domov za starejše z lokalnimi zdravstvenimi domovi že dogovorilo za cepljenje s tretjim odmerkov cepiv. Ostali se še dogovarjajo. Iz domov o hujših reakcijah po prejemu katerega koli odmerka cepiva ne poročajo, je pojasnil Cigler Kralj. Medtem pa je precepljenih le okrog 60 odstotkov zaposlenih v domovih starejših. Vse je pozval k cepljenju, saj je to edini način, da zaščitimo najranljivejše starejše prebivalce.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk pa se je zahvalil lokalnim prostovoljcem, saj so hudo situacijo v rdečih conah šestih tamkajšnjih domov za starejše v preteklem letu uspeli rešiti ravno zaradi njihove pomoči. V zadnjih 14 dneh obiskujejo zaselke v regiji, kjer živijo predvsem starejši, ki niso tako mobilni, pogosto so tudi brez svojcev. V enem dnevu ob obisku petih ali šestih zaselkov povprečno precepijo od 70 do 140 oseb. 

"Meritev koronavirusa v odpadnih vodah se je na čistilnih napravah Ljubljana, Maribora, Domžale-Kamnik v zadnjem tednu prvič znižala. Sicer smo imeli od začetka poletja rast," pa je na twitterju zapisal Luka Renko, ustanovitelj Covid-19 sledilnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta