V politično igro se vrača Boris Popovič, nekdaj zaveznik Janše in Matoza. Prodal bi vodni top

Matej Grošelj Matej Grošelj
11.03.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Za vstopnico v parlament se bo na aprilskih volitvah potegoval tudi nekdanji dolgoletni koprski župan in državni svetnik Boris Popovič. Čeprav sta transakcijski račun za volitve že lani odprli Popovičevi stranki Ankaran je naš in Koper je naš, se bo na državnozborske volitve podal z Listo Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo. Med drugim je napovedal prodajo vodnega topa, saj ga proti lastnemu ljudstvu po njegovem mnenju nihče nima pravice uporabljati.

Popovičeve povezave z Janšo

Popovič ni novinec v politiki na državni ravni. Leta 2004 se je s stranko Slovenija je naša preizkusil na parlamentarnih volitvah in z dobrimi 25.000 glasovi ostal daleč od državnega zbora. Štiri leta kasneje je javno podprl SDS in njenega koprskega kandidata Roberta Časarja, s katerim sta nekoč tesno sodelovala v Luki Koper. Na predčasne volitve 2011 se je Popovič najprej želel podati samostojno z novo stranko Avion, nato pa je svoje kandidate v štirih volilnih okrajih na Primorskem priključil SDS. S tem je postal nabiralec glasov za Janeza Janšo, ki je takrat izgubil proti Zoranu Jankoviću, a vseeno sestavil drugo vlado pod okriljem SDS. Leta 2017 se je Popovič podal na predsedniške volitve, a z dobrimi 13.000 glasovi ni igral pomembne vloge.

"Vse skupaj je bila kritika njenega dela in ne Eugenije Carl kot osebe," je navedel Boris Popovič
Andrej Petelinšek

Skupna točka Popoviča in Janše je bil v preteklosti odvetnik Franci Matoz, ki je poskušal Popoviča ubraniti pred porazom na zadnjih županskih volitvah, a mu ni uspelo z zahtevo po ponovnem štetju glasov. Poraz je bil grenak, saj se je moral po fotofinišu posloviti z vrha občine po 16 letih. Na zadnjih volitvah ga je namreč protikandidat Aleš Bržan premagal za vsega 17 glasov. Popovič sedaj napoveduje, da se bo preizkusil tudi na jesenskih lokalnih volitvah in poskušal znova prevzeti oblast v Kopru. Še prej bo preveril podporo med volivci na državni ravni.

Boris Popovič, nekdanji državni prvak v reliju, je zagovornik univerzalnega temeljnega dohodka. V primeru vstopa v parlament bi - kot napoveduje - status kulturnika podelil spletnim vplivnežem, poskrbel bi za vitko javno upravo in zagotovil brezplačni širokopasovni internet v vsakem domu. Na volitve se podaja s ciljem, da bi digitaliziral Slovenijo. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, ne sodeluje več niti z Janšo niti z Matozom. Pravi, da je treba v državi narediti konec starim praksam, obenem pa je prepričan, da bo njegova lista osvežila predvolilno tekmo. Kandidatov za poslance še ne razkriva, je pa omenil, da se bo na volitve podal z mlado zasedbo, med katerimi bodo tudi športniki.

Na volitve tudi zanikovalci virusa

Namero po nastopu na volitvah so z odprtjem transakcijskih računov izkazale tudi druge stranke, ki se doslej niso potegovale na parlamentarnih volitvah. V anketah javnega mnenja najvišje kotira Gibanje Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba. Stranko Naša deleža je ustanovila nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, zeleno stranko Vesna pa vodita Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Nastop na volitvah mika tudi stranko Resni.ca pod vodstvom Zorana Stevanovića, pobudnika protestov proti uvedbi pogoja PCT. Stranko Za ljudstvo Slovenije želi na volitve popeljati nekdanja vidna članica Štajerske varde Anica Bidar, ki meni, da je bila epidemija lažna.

Ustanovni kongres stranke Vesna, okoljska aktivista Uroš Macerl in Urša Zgojznik 
Andrej Petelinšek

Tako kot pred štirimi leti bi se na volitve podale tudi Piratska stranka, Socialistična partija Slovenije in Dobra država, ki jo je nedavno prevzel Smiljan Mekicar z ministrstva za zdravje. Transakcijske račune imajo odprte tudi Domovinska liga s predsednikom Bernardom Brščičem, Zelena dežela je bila ustanovljena na pobudo moravškega župana Milana Balažica. Neodvisna stranka Pomurja, ki jo vodi murskosoboški odvetnik Jože Korpič, se je sprva skušala povezati s stranko Lide. Ker je ideja padla v vodo, na volitve verjetno ne bodo šli. Gibanju Zedinjena Slovenija, v katerem kot glavni akter nastopa Andrej Šiško, so različne banke zavrnile vlogo za odprtje transakcijskega računa, kar pomeni, da nastop na volitvah za njegovo stranko ni možen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta