V sindikatih zavračajo navedbe poslanca SDS Krivca in od njega pričakujejo opravičilo

STA, S. M.
16.12.2021 16:32

Pet sindikalnih central se je odzvalo na besede vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ko je v torek na seji DZ govoril o mafijskem obnašanju in tega pripisal tudi nekaterim sindikatom. "Najmanj kar pričakujemo, je opravičilo poslanca, v bodoče pa bomo zoper takšne in podobne izjave uporabili tudi pravna sredstva," so zapisali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Danijel Krivec je na seji DZ med drugim dejal, da mafijskega obnašanja ne moremo pripisovati "le levim političnim silam, temveč tudi njihovim satelitom, kot so nekatere nevladne organizacije, sodstvo ter pretežni del novinarstva in večina sindikatov".

"Gre za izjemno hude obtožbe, ki jih je poslanec izrekel brez vsakršnega argumenta ali dokazov, ki bi njegovo trditev potrjevali in ki v stvarnosti seveda nimajo nikakršne podlage," so v skupni izjavi zapisali v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam, Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost.

Poudarili so, da gre za skrajno grobo blatenje, ki nima z realnostjo nobene stične točke, a je bilo kljub temu javno izrečeno. Ob tem izražajo zaskrbljenost zaradi neodgovorne (zlo)rabe javne besede - še zlasti ko gre za DZ, ko je, kot ugotavljajo, očitno dopustno izreči vse, če to le pride prav.

Po oceni sindikatov prav zaradi ohranitve odgovornosti do javno izrečenega ob lahkotnih obtožbah poslanca ni mogoče zgolj zamahniti z roko. "Zavračamo tak besednjak, zavračamo neodgovorno blatenje, ki zastruplja javni prostor in ki je razlog za to, da o ravni diskurza in sovražnosti v družbi v Sloveniji danes razpravlja in o resoluciji na to temo glasuje celo Evropski parlament," so zapisali.

V izjavi so še navedli, da je poslanec mafijsko delovanje sindikatov še posebej konkretiziral in ga našel v zavračanju višjih plač. Ob navedbi glede mafijskega obnašanja nekaterih sindikatov je namreč izpostavil, da so proti, ko želi sedanja vlada spremeniti davčno zakonodajo, po kateri bi vsi imeli višjo plačo.

Sindikati pojasnjujejo, da zvišanju plač ne nasprotujejo, so proti temu, da se z davčno zakonodajo najbolj zvišujejo prejemki najbogatejših, da se za najbolj bogate nižajo davčna stopnja in davki na kapitalske dobičke. In da jih resno skrbi, kaj posledično znižanje pritoka sredstev v proračun pomeni za javno šolstvo, socialo, kulturo, pokojnine, za zdravstvo, za dolgotrajno oskrbo državljank in državljanov ter za položaj zaposlenih v javnem sektorju.

Kot so zapisali, ima Krivec pravico do "cenene demagogije" o zvišanju neto plač in lahko tudi poskuša sindikate očrniti pri zaposlenih, nima pa nikakršne pravice, da jim zaradi stališč, ki so legitimna, demokratično oblikovana, a drugačna od stališč njegove stranke, pripisuje mafijsko delovanje, torej kriminalnost in terorizem. Glede na Slovar slovenskega knjižnega jezika namreč izraz "mafija" označuje tajno teroristično, kriminalno organizacijo, opozarjajo sindikati.

V torek je sicer v DZ potekala razprava o odgovoru premierja Janeza Janše na vprašanje v zvezi s korupcijo in upravljanjem države, ki mu ga je poslanec Levice Matej T. Vatovec zastavil na novembrski seji DZ. Opozicijski poslanci Levice, LMŠ, SD, SAB in nepovezani poslanci so premierju Janši, njegovi stranki SDS in vladi očitali mafijsko upravljanje države. Janša je očitke zavrnil. Mafijsko upravljanje sicer po njegovih besedah res obstaja in ima zelo globoke korenine, a drugje, kar da je tudi "eden od osrednjih problemov slovenskih ljudi".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta