Hršak prekinil sejo MVK brez odločitve o članih fiskalnega sveta ter programskega in nadzornega sveta RTVS

STA, Va
09.12.2021 11:43
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Člani mandatno-volilne komisije državnega zbora bi bili morali danes glasovati o predlogu za imenovanje članov fiskalnega sveta ter članov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija, vendar so sejo, ki se je začela s polurno zamudo, po burni razpravi o postopku imenovanja članov fiskalnega sveta prekinili in jo bodo nadaljevali predvidoma v ponedeljek.

Na dnevni red je predsednik MVK Ivan Hršak (DeSUS) naknadno uvrstil glasovanje o predlogu za imenovanje predsednika in članov fiskalnega sveta. Vlada je za predsednika fiskalnega sveta ponovno predlagala Davorina Kračuna, za člana pa ponovno Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič, čemur so nasprotovali v delu opozicije. Opozorili so, da je za imenovanje predsednika in dveh članov fiskalnega sveta v DZ potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev, zato so pričakovali, da bodo poslanske skupine opravile pogovore s finančnim ministrstvom in predlaganimi kandidati, kar pa se po njihovih besedah ni zgodilo.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je zato predlagal, da Hršak točko umakne in bi glasovanje o predlaganih kandidatih MVK opravila na eni izmed prihodnjih sej, po tistem, ko bi poslanske skupine opravile posvete bodisi s predlaganimi kandidati bodisi s predstavniki ministrstva za finance. Člani MVK so ta predlog z glasovanjem zavrnili. V nadaljevanju sta na odsotnost pogovorov in predstavitve predlaganih kandidatov opozorila še vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Po Golubovićevih besedah je fiskalni svet ena izmed najpomembnejših institucij v državi, zato bi bilo državotvorno, da bi predlagatelji članov fiskalnega sveta iskali širši konsenz o njihovem imenovanju, saj jih mora DZ potrditi z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, ki pa jih koalicija sama nima.

Ob tem je še spomnil, da je fiskalni svet že avgusta letos opozoril vlado, da v zakonu o fiskalnem pravilu manjka člen oz. določba za primer, da fiskalni svet ni ponovno imenovan. Predlog spremembe zakona s to določbo pa so poslanci po njegovih besedah dobili šele decembra. Ob tem je koaliciji očital, da tudi o tem z ostalimi poslanskimi skupinami niso opravili pogovorov.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je po drugi strani poudaril, da je postopek imenovanja do tega trenutka tekel skladno z zakonom, poslanske skupine pa da so pogovore s predlaganimi kandidati opravile že pred petimi leti, ko so prvič kandidirali. Po njegovih besedah so tudi v zadnjih petih letih imeli priložnost opazovati njihovo delo, zato dodatna predstavitev ni potrebna. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je dodal, da so imele poslanske skupine možnost, da same na pogovor povabijo vse predlagane kandidate.

Po burni razpravi so nato v LMŠ zahtevali 45 minut odmora za posvet pred glasovanjem, zato je Hršak na tej točki sejo prekinil.

So pa člani MVK podprli predlog za imenovanje vrhovne državne revizorke Maje Bilbije na mesto prve namestnice predsednika računskega sodišča. Prav tako so potrdili predlog za razrešitev člana nacionalnega sveta za kulturo Andreja Gasparija, ki je sam dal odstopno izjavo, in potrdili predlog za imenovanje Uroša Rajterja v nacionalni svet za kulturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta