V štabu gibanja Povežimo Slovenijo: Naslednji izziv so lokalne volitve

Urška Polanc Urška Polanc
24.04.2022 19:00

Dramatično je (bilo) v štabu gibanja Povežimo Slovenijo ob hoji po robu parlamentarnega praga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Velikonja

Po prvotnem razočaranju ob rezultatih vzporednih volitev je bilo v štabu gibanja Povežimo Slovenijo v nakupovalnem središču BTC, v Radisson Blu Plaza Hotelu, precej živahno, ostali so optimistični, da bodo vendarle sooblikovali slovensko politiko. Po aplavzu in nekaj trenutkih veselja, ko je že kazalo, da se bodo vendarle uvrstili v parlament, pa je vzdušje padlo. Zdravko Počivalšek, predsednik stranke Konkretno, ki mu je Gibanje Povežimo Slovenijo predstavljalo možnost za vnovično uveljavitev v parlamentu, je opozoril, da je treba počakati do konca štetja glasov, saj pred tem vizije za gibanje v prihodnosti ne želi podati.

Stranke Konkretno, Zeleni Slovenije, SLS, NLS in Nova socialdemokracija, združene v zavezništvu Povežimo Slovenijo, smo sicer lahko šteli med satelitske stranke, ki bi lahko stranki SDS omogočile, da bi lahko uspešno sestavila koalicijo. V tem kontekstu je pod parlamentarnim pragom ostala tudi Naša dežela Aleksandre Pivec.

Alojz Kovšca je kot najbolj pomembno izpostavil, da ostanejo skupaj in se pripravljajo na naslednje (lokalne) volitve. "Gibanje je lokalno precej močno in menim, da lahko dosežemo na lokalnih volitvah zelo dober rezultat. Drugi del zgodbe je ustanovitev pokrajin. Računamo na decentralizacijo države, upamo, da bodo zmagovalne stranke dovolj modre, da državo decentraliziramo, tako da lahko omogočimo avtonomen razvoj regijam. Nova vlada bo morala ob prihajajoči novi krizi (vojna v Ukrajini) del odgovornosti za upravljanje prenesti na nižji nivo," je povedal.

Da so se zdaj spoznali in videli, da imajo dovolj velik potencial, je poudaril. "Imeli smo relativno malo časa od trenutka povezave do zdaj, po mojem mnenju nismo izkoristili vseh potencialov, ki jih imamo, ampak to ostaja za prihodnost. Ne dajemo videz poražencev, smo kar odločni, da gremo naprej," je še dodal.

"Presenečen sem, razočaran ne, volitve so bistvo demokracije, brez volitev demokracije ni. Te volitve so bile izvedene, mislim, da v redu, za kakšne hujše pritožbe in incidente nisem slišal, s tem so se Slovenci odločili, da izkažejo zaupanje za prihodnja štiri leta neki novi ekipi z novimi idejami in to ni nobena tragedija. Tudi tisti, ki so te volitve izgubili, ni treba, da so razočarani. To mora biti čim bolj normalno, čim bolj razbremenjujoče, ne pa obremenjujoče," je povedal Ernest Petrič (SLS), eden od pobudnikov in govornikov gibanja. Poudaril je, da na gibanje gleda kot na nekaj zelo dolgoročnega, nekaj, kar je v Sloveniji potrebno.

Nekaterih glavnih predstavnikov v štabu ni (bilo), Franc Kangler je rezultat skupaj z najožjimi sodelavci pričakal v domačem Mariboru, enako Andrej Čuš, ki je s prijatelji in družino v gostilni v Destrniku. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta