V torek potrjenih prek 4400 novih okužb. Kdo so bolniki, ki se kljub cepljenju zdravijo na intenzivni negi?

M.R., A.L.
10.11.2021 08:53

Po neuradnih podatkih RTV Slovenija je bilo v torek v Sloveniji s PCR testi potrjenih 4481. Opravljenih je bilo 10.571 PCR testov, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih nad 42 odstotki. V bolnišnicah zdravijo 889 covidnih bolnikov, 191 jih potrebuje intenzivno nego, umrlo jih je 20.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Jurše

To je drugo največje število potrjenih okužb v enem dnevu. Največ jih je bilo s PCR testi sicer potrjenih preteklo sredo, ko je bilo pozitivnih 4515 testov.

Opravljenih je bilo tudi 40.685 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno 39.011 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 1849, v zadnjih sedmeih dneh pa je bilo v povprečju vsak dan potrjenih 3322 novih okužb. 

Z enim odmerkom je bilo do danes glede na podatke NIJZ proti covidu-19 cepljenih 1.199.515 prebivalcev Slovenije, z dvema pa je cepljenih 1.126.531 prebivalcev. 

V bolnišnicah je po podatkih vlade 889 bolnikov s covidom-19. Intenzivno nego jih potrebuje 191. Včeraj je bilo sicer na oddelkih intenzivne nege 193 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je bilo 81 odstotkov necepljenih, je na Twitterju opozarjala vlada. 

Vladna govorka Maja Bratuša opozarja, da se epidemiološke razmere še vedno zaostrujejo. Včeraj je bilo pri nas cepljenih skoraj 14.000 oseb, od tega 11205 s tretjim odmerkom. Doslej je bilo z dodatnim odmerkom cepljenih več kot 110.500 oseb.

Vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb opozarja, da so epidemiološke razmere v državi iz dneva v dan bolj zaostrene, stopnjuje se pritisk na bolnišnice. "Vse več je bolnikov, ki zaradi dihalne odpovedi potrebujejo obravnavo v bolnišnicah. Tu gre tako za bolnike, ki jih sprejemamo na navadne oddelke, kot za bolnike, ki jih sprejemamo na intenzivne oddelke in potrebujejo podporo aparatov."

Bor Slana/sta

Jereb kot posebej zaskrbljujoč podatek izpostavlja, da okoli 25 odstotkov v bolnišnico sprejetih bolnikov zaradi kritičnega poteka bolezni potrebuje obravnavo na intenzivnih oddelkih in "nisem prepričan, da bo naš zdravstveni sistem, ne glede na ves trud in požrtvovalnost zdravstvenih delavcev, ta pritisk dejansko tudi zmogel". Pravi, da na intenzivnih enotah problema ne predstavlja toliko oprema kot pomanjkanje ustreznega in usposobljenega kadra. "Rezerve ni. Zdravstveni kader je na eni strani izčrpan, nekateri žal tudi zbolevajo."

V UKC Ljubljana trenutno zdravijo tudi pet porodnic in tri otroke. Dva sta stara 11 mesecev, eden je star 2 leti. "Bližamo se številkam, s katerimi smo se soočali novembra lani, ko smo imeli v UKC Ljubljana hospitaliziranih 350 bolnikov, od tega na intenzivnih oddelkih 69 kritično bolnih."

Matjaž Jereb poudarja, da med bolniki še vedno prevladujejo necepljeni, tako na navadnih kot na intenzivnih oddelkih. Odstotek necepljenih na navadnih oddelkih je nekoliko nižji, tam je necepljenih 60 odstotkov bolnikov. Na intenzivnih oddelkih ni cepljenih skoraj 80 odstotkov bolnikov. Tisti, ki so kljub cepljenju na intenzivnem oddelku, so po besedah zdravnika posamezniki, ki so se v večini cepili več kot 6 mesecev nazaj. Med njimi prevladujejo starejši in osebe s sočasnimi kroničnimi boleznimi. 

"Dejstvo je, da se, v kolikor bi imeli višjo in boljšo precepljenost, ne bi soočali s številkami, s katerimi se. Število bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, bi bilo po mojem trdnem prepričanju obvladljivo. Dejstvo je, da je celotna država na nek način talec posameznikov, ki iz različnih razlogov, praviloma pa strokovno neutemeljenih, niso opravili cepljenja, se niso držali ukrepov in marsikdo od njih se teh priporočil še vedno ne drži."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta