Včeraj potrdili 388 okužb. Vlada bo razpravljala o morebitnih spremembah ukrepov, bi lahko prešli v zeleno fazo?

A.L., STA
26.05.2021 09:50
V torek so opravili 4237 testov PCR na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 388 okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po podatkih vlade znaša 287, kar pomeni, da je izpolnjen pogoj za prehod v zeleno fazo. V torek je umrlo pet covidnih bolnikov, je vlada objavila na twitterju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 277 ljudi, od tega jih je bilo na intenzivni negi 85.

Delež pozitivnih PCR testov je bil v torek 9,2-odstoten. Sicer pa so opravili še 28.151 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testiranjem.

Pogoj za prehod v zeleno fazo epidemije je, da je sedemdnevno število okužb nižje od 300.

Vlada je strategijo sproščanja protikoronskih ukrepov sprejela 3. decembra lani, sredi silovitega drugega vala epidemije. Kot ključna kriterija za odpravo ukrepov v posameznih fazah epidemije - od najhujše črne do najugodnejše zelene - je določila sedemdnevno povprečje novoodkritih okužb in število hospitaliziranih.

Ob sprejetju strategije sproščanja je bilo sedemdnevno povprečje v državi 1461 okužb, hospitaliziranih pa je bilo 1289 covidnih bolnikov, kar je pomenilo, da je bila Slovenija takrat v najhujši, črni fazi epidemije. Ta nastopi, ko je sedemdnevno povprečje več kot 1350 okužb, hospitaliziranih pa je več kot 1200 covidnih bolnikov.

Nato je vlada 8. januarja dopolnila načrt sproščanja ukrepov, tako da upošteva tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah. V nekaterih regijah, ki so že januarja prešle v rdečo fazo epidemije, so lahko posledično prej omilili ukrepe. Rdeča faza sicer na ravni države nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb pade pod 1350, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se je zgodilo 20. januarja.

V oranžno fazo, ko sta tako število okužb kot hospitaliziranih covidnih bolnikov nižja od 1000, je Slovenija prešla 9. februarja. Do prehoda v rumeno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okužb pod 600, število hospitaliziranih pa pod 500, je bilo potrebno precej več časa - pogoji so bili izpolnjeni 11. maja. V zeleno fazo pa je Slovenija prešla le 15 dni kasneje.

 

Vlada o podaljšanju ali sproščanju epidemioloških ukrepov

Vlada se bo danes popoldne sestala na redni seji, na kateri bo razpravljala o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Po trenutnih napovedih bi namreč že prihodnji teden Slovenija lahko prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je bilo po podatkih za ponedeljek 309, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300. Od 12 statističnih regij jih je sicer v rumeni fazi še pet, to so primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, Jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška in zasavska regija, medtem ko so ostale obarvane zeleno.

Epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik je na torkovi novinarski konferenci potrdila, da se tudi vse ostale regije pomikajo proti zeleni fazi. Ta predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Grmek Košnikova je sicer opomnila, da bodo v zeleni fazi sproščeni dodatni ukrepi, a bodo nekateri morali tudi ostali. Gre za znane ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Omenjenih ukrepov po njeni oceni ne smemo opustiti prezgodaj, epidemija namreč še ni končana.

Na vprašanje, kdaj bi lahko bila preklicana, pa je odgovorila, da smo v epidemijo drugega vala vstopili 18. oktobra, ko je bilo okužb 140 na 100.00 prebivalcev in 250 covidnih bolnikov v bolnišnicah, od tega 50 v intenzivnih enotah. "Verjetno bo epidemija končana, ko bomo spet dosegli te številke," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta