Vdori v zasebnost, stanovanja v slabem stanju, brez pogodb ... Zaradi nasičenega trga si lastniki stanovanj privoščijo marsikaj

25.08.2021 14:39
Vzpostavili so spletno stran, ki ozavešča o pravicah najemnikov, opozarja na kršitve in si prizadeva oblikovati najemniško skupnost, ki bi problem najemniškega trga reševala kolektivno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Najemniški trg je v Sloveniji neraziskan, zato sta Inštitut za študije stanovanj in Danes je nov dan združila moči in oblikovala spletno stran Najemniški SOS. Namenjena je izmenjavi izkušenj, ozaveščanju o pravicah najemnikov, ponuja tudi odgovore na najpogostejša vprašanja. "Radi bi, da se širi vest o najemniški pravicah. Dolgoročno si pa želimo, da bi se najemniki začeli povezovati in se začeli zavedati, da gre za kolektivni družbeni problem, ki ga je treba naslavljati. Želimo si, da bi se ustanovil nek najemniški sindikat, ki bi začel aktivno pritiskati na državo, da se najemniški trg uredi," pove Maša Hawlina z Inštituta za študije stanovanj in prostora (IŠSP). 

Vdori v zasebnost, stanovanja v slabem stanju ...

Stanovanja so pogosto v slabem stanju, lastniki se ne odzivajo na prošnje za popravila, nekateri nimajo niti pogodb o najemu, ne pustijo prijave začasnega prebivališča, z vidika varnosti in stabilnosti pa je problematično tudi sklepanje pogodb zgolj za eno leto, odgovarja Hawlina na vprašanje, s katerimi težavami se najpogosteje soočajo najemniki. "Pogosto se tudi dogaja, da stroške, ki bi jih morali financirati lastniki, prenesejo na najemnike - recimo plačevanje rezervnega sklada ali določenih stroškov vzdrževanja stanovanja. Dogaja se tudi, da lastniki nenapovedano vstopajo v stanovanje ali pa vanj vstopajo prepogosto," pove Hawlina. Vzpostavitev javne najemniške službe, ki bi bila neke vrste posredniška agencija, ki bi zagotavljala varnost lastniku in najemniku, se ji zdi dobra rešitev za zaščito obeh strani. "Stran lastnikov, ki se pritožujejo nad najemniki in tem, kako ravnajo z njihovo napremičnino, je slišana pogosteje. A menim, da so takšni primeri redki, naša zakonodaja je ena izmed redkih v Evropi, ki bolj ščiti lastnika kot najemnika," razlaga sogovornica. 

Primer dobre prakse, ki ga Hawlina izpostavi, je najemniški trg na Dunaju, kjer je močno prisotna država, veliko je tudi socialnih in neprofitnih stanovanj. "Pri nas je res problematično, da ni nadzora in regulacije, najemniški trg pa je v urbanih središčih tako nasičen, da si lahko najemodajalci privoščijo, da dajejo kakršne koli pogoje, najemniki pa so pogosto prisiljeni sprejeti stvari, ki jih sicer ne bi," komentira šibko pogajalsko moč najemnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta