(VIDEO) Nova ljubljanska džamija: Poziv k molitvi z minareta se je komaj slišal

DR
07.02.2020 14:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanski minaret je visok 40 metrov. 
Robert Balen

Danes je v novi ljubljanski džamiji potekala prva petkova molitev, imenovana džuma-namaz. Pred obredom je navada, da pozovejo vernike k molitvi. Prvič nekaj minut pred začetkom molitve in nato še drugič, ko se pozove vernike, da se postavijo v vrste. Če je v muslimanskem svetu navada, da so lahko ti pozivi, ki prihajajo z minareta, razmeroma glasni, pa za ljubljansko džamijo tega ni mogoče trditi. 
Na lokaciji, od džamije oddaljeni okoli 200 metrov zračne linije, se je namreč njihov klic k molitvi komaj slišal in ga je na omenjeni oddaljenosti lahko preglasil praktično vsak šum.
{embed_youtube}https://youtu.be/xe5udTs8hWw{/embed_youtube}
Današnja molitev se je začela okoli 12.30. Prva molitev je potekala že včeraj, današnja pa je prva petkova molitev. Za muslimane je petek poseben dan, podobno kot je pri kristjanih nedelja. K današnji molitvi je Islamska skupnost v Sloveniji pozvala le moške vernike. Pri včerajšnji so bile prisotne tudi ženske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta