(VIDEO) Urbanija navrgel Mojci Šetinc Pašek: Če mislite, da je nagrada voditi TV Slovenija, potem jo slabo poznate

MAT
15.11.2023 17:10

Uroš Urbanija je v parlamentu večkrat poskušal preusmerjati pozornosti od predmeta preiskave. Med tokratno pričo in poslanci koalicije je bilo veliko obračunavanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večji del zaslišanja je potekal v napetem ozračju med Urošem Urbanijo in Mojco Šetinc Pašek
Rtv Slovenija/mmc

Potem ko je preiskovalna parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, v vmesnem poročilu ugotovila, da se SDS financira prek vzporednega obvodnega modela, se je v državnem zboru kot priča naposled zglasil Uroš Urbanija. Avgusta razrešeni direktor Televizije Slovenija, ki je povezan s SDS, se je večkrat izmikal neposrednim odgovorom na vprašanja članov preiskovalne komisije. Seja se je spremenila v farso, saj je bilo veliko medsebojnega obračunavanja med tokratno pričo in poslanci koalicije.

Preiskovalna komisija je doslej na zaslišanje že večkrat povabila Uroša Urbanijo. Ker je trdil, da vabila na sejo sploh ni prejel, so ga iskali z detektivom. V začetku oktobra so ga našli na recepciji državnega zbora, kjer so mu uspešno vročili vabilo na sejo preiskovalne komisije. Poslance je zanimal vprašljiv način oglaševanja štirinajste vlade, ministrstev in vladnih služb v sestavi, ko je Urbanija v obdobju zadnje vlade Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje. Bolj kot z lastnimi potezami se je Urbanija na seji preiskovalne komisije ukvarjal z nasprotnim političnim polom. Večkrat je omenil, da še vedno ni pojasnjeno ozadje posla za več kot 100.000 evrov med podjetjem Gen-I pod vodstvom nekdanjega predsednika uprave Roberta Goloba in podjetjem, ki ga je vodila takratna novinarka Vesna Vuković​, sedaj generalna sekretarka Gibanja Svoboda. Prav tako se je pogosto obregnil v namero ministrstva za obrambo pod taktirko Marjana Šarca glede spornega razpisa o snemanju resničnostne serije z vojaško vsebino, ki so ga po medijskem razkritju razveljavili.

Predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek je Urošu Urbaniji očitala, da je Ukom pod njegovim vodstvom sprejel sporno uredbo, ki jo je nato preimenoval v priporočila za oglaševanje v medijih pri uporabi blagovne znamke "I feel Slovenia" in tako pomagal financirati strankarske medije pod okriljem SDS na čelu z Nova24TV. To je Urbanija zavrnil in pojasnil, da je šlo pravzaprav za antimonopolni ukrep. Preiskovalna komisija sumi, da je Urbanija vplival tudi na vsebine oglaševalskih kampanj ministrstev, kar je označil za halucinacijo poslanke Levice Nataše Sukič. "Ko sem bil direktor Ukoma, so se stvari vodile precej transparentno. Nikakor se ni denar pretekal samo enemu mediju, kot se dogaja pod trenutno vlado. Nikogar se ni financiralo na način, kot je sedanji premier Golob financiral novinarko Vuković," je dejal Urbanija, ki je na vprašanja pogosto odgovarjal z vprašanji in tako poskušal preusmerjati pozornosti od predmeta preiskave.

Na poizvedovanje, ali je Urbanija želel posnemati madžarski model financiranja medijev, je dejal, da z modelom sosednje države pod vodstvom Viktorja Orbana ni seznanjen, da pa zelo dobro pozna italijanskega, saj je nekoč živel v Italiji in bral tamkajšnje medije. Prav tako je zavrnil namigovanja predsednice komisije, da je v zameno za vodenje Ukoma za nagrado nato prevzel direktorsko mesto na TV Slovenija. "Če mislite, da je nagrada voditi javno televizijo, potem slabo poznate TV Slovenija," je odgovoril predsednici komisije, ki je bila dolgoletna novinarka na Kolodvorski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta