(VIDEO) Urška Klakočar Zupančič je priznala, da je kršila odlok, in poslanski skupini SDS namenila posebno sporočilo

M.R.
25.05.2023 12:37

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je priznala, da je kršila proticovidno ureditev, ki jo je z odloki urejala prejšnja vlada Janeza Janše. Označila jo je za "butasto".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Klakočar Zupančič
Robert Balen

"Meni so se zdeli ti ukrepi neumni. Butasti. Butasti. Butasti so bili in butasti so še zdaj in butasti bodo vedno, če se jih bo še kdaj uvajalo. Upam, da nikoli ... Številni ukrepi so bili, milo rečeno, neumni in to je jasno vsakomur z zdravo kmečko pametjo," je med parlamentarno sejo izjavila predsednica DZ. "Meni se je zdelo, da prejšnja oblast uživa, medtem ko gleda ljudi, ki so nemočni. Pravzaprav niso mogli nič proti represiji, ki se je nad njimi zganjala. In je bila seveda protiustavna," je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič poudarila med obravnavo predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov.

Veliko ukrepov je bilo po njenih besedah tudi z medicinskega vidika nestrokovnih. "Vzeto nam je bilo dostojanstvo," je med drugim povedala in pri tem omenila tudi prepoved gibanja med občinami, ki je bila nekaj mesecev v veljavi. "Po mojem mnenju imamo trikrat preveč občin," je dejala, ko je govorila o težavah prebivalcev majhnih občin med pandemijo covida-19. "Jaz sem hodila iz ene v drugo občino," je ob tem priznala. 

Dotaknila se je tudi omejitev števila ljudi, ki so se lahko zbrali na javnem kraju. "Če ste šli nabirat regrat, vas je lahko bilo deset, če ste šli protestirat, pa ne. To je bila tudi ene taka neverjetna neumnost," je ocenila. 

"Človekove pravice se lahko omejijo. Ampak omejijo se lahko le ob prejšnjem skrbnem tehtanju in z zakonom. Vesela sem, da je Slovenija stopila spet na pot, kamor je bila že prej namenjena. In da se odmika od tistih držav, ki imajo avtoritarne voditelje. Jaz ji želim srečo na tej poti. Vam pa želim več politične modrosti," je s pogledom proti poslanski skupini SDS še povedala podpredsednica Gibanja Svoboda. 

"Zelo pomembno je, da se zavedamo, kaj se bo zgodilo, če bo še kdaj prišla na oblast SDS s svojim očitno dosmrtnim predsednikom," je polemizirala Klakočar Zupančič. 

Želi si, da bi zakon čimprej uveljavili, da bodo ljudje, ki so jim bile "protiustavno izrečene globe", dobili vrnjen denar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta