(VIDEO) Vizjak, Breznik in župan Lenarta ob podpisu pogodbe za gradnjo nove čistilne naprave v vrtcu tudi zaplesali

Asja Lednik
10.09.2021 15:01
V Lenartu so danes podpisali izvajalski pogodbi za gradnjo čistilne naprave za odpadne vode v tej občini. V okviru projekta, ocenjenega na 5,6 milijona evrov, bodo zgradili novo centralno čistilno napravo z zmogljivostjo nekaj manj kot 5000 populacijskih enot, regulacijskim bazenom in sistemom razbremenjevanja voda.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pogodbi so ob prisotnosti ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka podpisali župan Janez Kramberger, direktor izvajalskega podjetja CID - Čistilne naprave Branko Potočnik in direktor podjetja Komunala Slovenske gorice Janez Belna.

"Ta projekt je največja naložba v zgodovini naše občine. To je projekt tudi za naslednje generacije, zato izvajalsko pogodbo simbolično podpisujemo v vrtcu," je pojasnil župan.

Ker so pogodbo podpisovali v vrtcu, so dogodek spremljlali tudi tamkajšnji otroci. "Nastop ministra za okolje, župana Lenarta, državnega poslanca in drugih udeležencev v kulturnem programu ob podpisu pogodbe za čistilno napravo v Lenartu. Seveda so le pomagali otrokom na njihovo željo," so ob posnetku, na katerem plešejo skupaj z otroki, zapisali pri BK TV.

Nastop ministra za okolje, župana Lenarta, državnega poslanca in drugih udeležencev, v kulturnem programu ob podpisu pogodbe za čistilno napravo v Lenartu. Seveda so le pomagali otrokom, na njihovo željo ;)  Ministrstvo za okolje in prostor, Andrej Vizjak, Janez Kramberger, Občina Lenart

Objavil/a BK TV dne Petek, 10. september 2021

Sicer pa vrednost investicije znaša 5,6 milijona evrov, od tega bo 2,8 milijona evrov sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj manj kot 700.000 evrov prispevka s strani države, ostala sredstva pa iz občinskega proračuna.

Kot so sporočili z občine, s tem projektom urejajo odvodnjavanje in čiščenje odpadnih voda, hkrati pa omogočajo kapacitete za prevzem grezničnih gošč in blata iz malih komunalnih čistilnih naprav za tista območja občine Lenart, kjer ni urejenega sistema odvajanja in čiščenja.

Zgrajeno bo tudi nekaj več kot kilometer novega kanalizacijskega omrežja 

Projekt zajema gradnjo klasične pretočne naprave s suspenzijo biološkega blata, delno aerobno stabilizacijo blata, dostabilizacijo blata v zgoščevalcu blata, dodatno kemično čiščenje fosforja in strojno zgoščanje blata. Predvidena je predhodna denitrifikacija.

Predvidena biokemijska zmogljivost čistilne naprave je 4950 priključnih enot, hidravlična zmogljivost pa 30,93 kubičnega metra na uro pri sušnem in 267,8 kubičnega metra na uro pri deževnem dotoku.

V okviru operacije bodo obstoječo čistilno napravo ob Globovnici preuredili v centralno črpališče s sprejemno fekalno postajo in zgradili tlačno kanalizacijo, s katero se bo to lokacijo povezalo z gravitacijsko kanalizacijo v Radehovi in naprej na centralno čistilno napravo v Lenartu. "S tem bomo celovito pokrili naselji Radehova in Lenart," je pojasnil župan.

V sklopu projekta, ki mora biti zaključen najkasneje do decembra 2023, bo zgrajeno tudi nekaj več kot kilometer novega kanalizacijskega omrežja na Kidričevi ulici v Lenartu.

"Vesel sem, da se s tem rešuje pomembna okoljska rana te občine. Čistilne naprave so ključnega pomena za varstvo okolja, zlasti varstvo podzemnih voda, in so prepotrebna," je v današnji izjavi za javnost povedal minister Vizjak.

Pojasnil je, da bo država tudi v prihodnje podpirala takšne projekte, tudi manjše sisteme odvajanja in čiščenja odpadnih voda. "Za naslednjo finančno perspektivo in iz načrta za okrevanje in odpornost imamo približno 50 milijonov evrov za te namene, pa tudi za manjše vodovode," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta