Vinska diplomacija Tomaža Kavčiča: Nekoč smo živeli v isti državi, še vedno nas povezujejo okusi

Sašo Dravinec
16.04.2023 02:00

V slovenski organizaciji so se na sejmišču v Veroni sestali voditelji Srbije, Severne Makedonije in Albanije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Kavčič in Matjaž Žigon pred stojnico Wine Vision by Open Balkan v mednarodnem paviljonu Vinitaly.
Sašo Dravinec

Tomaž Kavčič, gostinec z Zemona, nosilec številnih visokih gastronomskih priznanj, med drugim Michelinove zvezdice, ima tudi ugledno diplomatsko funkcijo, saj je častni konzul Republike Srbije v Sloveniji. Svojo povezovalno vlogo je tokrat odigral v Veroni, kjer je na sejmu Vinitaly poskrbel za temeljitejše predstavljanje Balkana in balkanskih vin udeležencem enega največjih vinskih dogodkov na svetu.

V gostilni Pri Lojzetu na Zemonu, pa tudi že prej v Dornberku, ko je bil Tomaž Kavčič še v rosnih letih in je družinski posel usmerjala njegova mama Katja, poslovna in politična srečanja pri njih niso bila nobena redkost. Spisek uglednih in vplivnih osebnosti, ki so v zavetju gostoljubja družine Kavčič sklepali dogovore, je zelo dolg. Dvorec Zemono je kot ustvarjen za protokolarna srečanja; eleganca, visoki standardi v kuhinji in v strežbi ter diskretnost so odlike, da so se tam mudili tudi številni državniki tako na uradnih dogodkih kot zasebno. Pa ne le na Zemonu, Tomaža Kavčiča z ekipo so povabili v marsikatero evropsko palačo, da so priredili večerjo ali banket, med drugim je leta 2010 kuhal na zaključku belgijskega predsedovanja EU v Bruslju, ko sta mu posebej čestitala Angela Merkel in Silvio Berlusconi, skrbel je za kulinarični del slovenskega predsedstva EU na Brdu, že veliko let pa na Vinitaly v Veroni sodeluje pri gastronomski ponudbi na velikanski, dvonadstropni stojnici dežele Veneto, kjer mu zaupanje izkazuje njegov redni gost in prijatelj, predsednik dežele.

Balkanska trilaterala

Lani, ko so v Beogradu z veliko pompa in na visoki organizacijski ravni priredili prvi regijski vinski dogodek Wine Vision by Open Balkan z izdatno podporo vlad Srbije, Severne Makedonije in Albanije, je vzklila zamisel o vinski promociji nove vinske povezave sicer tradicionalnih vinskih držav v osrčju vinskega sveta, na sejmu Vinitaly v Veroni.

V Beogradu so nalogo zaupali Marku Obradoviću iz tamkajšnje gospodarske zbornice, "oficir za zvezo" in še marsikaj je bil Tomaž Kavčič, zadeve pa so stekle na operativni ravni, ko so se povezali z Matjažem Žigonom, ki je visoko v organizacijski strukturi Vinitaly, predvsem pa uživa v Veroni velikansko zaupanje in avtoriteto. Wine Vision so v mednarodnem paviljonu v sosedstvu predstavitvene stojnice Združenja družinskih vinarjev Slovenije zagotovili prek 200 kvadratnih metrov prostora, na katerih so uredili Balkan Bar z vini iz omenjenih držav.

Vinsko-politična kombinacija: Edi Rama, Aleksandar Vučić, Antonio Tajani, Dimitar Kovačevski, Luca Zaia in Tomaž Kavčič
Sašo Dravinec

Pred dobrim mesecem je nato prišlo sporočilo, da v Verono skoraj zagotovo prihaja srbski predsednik Aleksandar Vučić, nekoliko kasneje, da prideta tudi premierja Edi Rama in Dimitar Kovačevski. Matjaž Žigon in Tomaž Kavčič, ki je pomagal tudi pri izbiri vile ob Gardskem jezeru za trilateralno srečanje, sta bedela nad organizacijo, slednjič je v nedeljo, 2. aprila, italijanski zunanji minister Antonio Tajani pričakal visoke goste v Veroni. Obisk Vinitaly so začeli pri stojnici dežele Veneto in se nato sprehodili v mednarodni paviljon do stojnice Wine Vision, kjer je že bilo nešteto novinarskih ekip.

Dan kasneje je bil Vučić spet na sejmu, srečal se z italijansko premierko Giorgio Meloni, ki je sprejela vabilo za obisk v Beogradu. Vinska diplomacija očitno deluje: voditelji treh balkanskih držav so se menda dogovorili o številnih olajšavah za prehajanje meja tako za delavce in še o marsičem, Vučić pa z Melonijevo o krepitvi sodelovanja sicer pomembnih gospodarskih partneric.

Vino povezuje

"Vino povezuje, ne le v gastronomiji, tudi veliko širše. Vinitaly je od vselej stična točka za politično, gospodarsko, turistično in še kakšno sodelovanje," poudarja Matjaž Žigon. Tomaž Kavčič, ki se v vlogi povezovalca odlično znajde, je svojo diplomatsko misijo na Vinitaly sklenil kot gostitelj vodene degustacije srbskih, albanskih in severnomakedonskih vin.

Chef Tomaž Kavčič
Arhiv Tomaža Kavčiča

Polno dvorano je med vini popeljal znani italijanski somelje Luca Gardini, Kavčič pa je mednarodni publiki ponudil nekaj jedi, v katerih je povezal okuse tako Slovenije kot držav, katerih vina so predstavljali. "Nekoč smo živeli v isti državi, še vedno nas veliko stvari povezuje, najbolj pa okusi," je degustacijskemu forumu sporočil Kavčič. In seveda prejel aplavz, namenjen celotnemu letošnjemu veronskemu opusu, ki ga je izpeljal z odliko. Tokrat predvsem v vlogi častnega konzula Republike Srbije. A ko se bo slovenska politika odločila, da s posebno misijo podpre vinarje in gastronomijo v Veroni ali kje drugje, pa seveda ne bo okleval pri unovčevanju svojih znanstev in organizacijskih spretnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta