Vlada določila, katere podatke mora prikazati aplikacija za preverjanje pogoja PCT

Vanessa Čokl
04.08.2021 22:07
Na dopisni seji je ministrski zbor sprejel odlok, ki določa način ugotavljanja izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Veljati začne ta četrtek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe.
Gregor Grosman

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT) v zvezi z nalezljivo boleznijo covid-19. Če bo preverjanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe.

Potem ko je direktor NIJZ Milan Krek v torek povedal, da je v pripravi pravna podlaga za (dodelano) aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT, je zdaj torej sprejet odlok, po katerem se bo, ko se kot dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT predloži digitalno covidno potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s kodo QR, izpolnjevanje pogoja ugotovilo z aplikacijo, ki jo bo zagotavljal in z njo upravljal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Če bo kot dokaz uporabljeno drugo ustrezno potrdilo, se bo obstoj PCT preverjalo z vpogledom v to potrdilo oziroma dokazilo.

Aplikacija bo z odčitavanjem kode QR uporabniku posredovala podatek o izpolnjevanju pogoja PCT. Iz podatka pa ne sme biti razvidno, katerega od pogojev PCT preverjani izpolnjuje. Odčitalo se bo tudi osebno ime in letnico rojstva osebe, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila, so sporočili po seji.

Aplikacija pa ne sme omogočati hrambe ali druge obdelave navedenih osebnih podatkov in se ne sme povezovati z nobeno zbirko podatkov, je odločila vlada.

Odlok je potreben za izvajanje odlokov, v katerih je določeno izpolnjevanje pogoja PCT, so sporočili iz Ukoma. Izpostavili so tudi prvi odstavek 4. člena zakona o nalezljivih boleznih, v katerem je določeno, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in bolnišničnimi okužbami ter dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi - odlok je podlaga tudi za izvrševanje te določbe. Veljati bo začel dan po objavi v uradnem listu. 

Vse že veljavne odloke, povezane s covidom-19, pa je vlada na dopisni seji podaljšala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta