Vložen predlog za spremembo ustave: Sodnike bi imenoval predsednik republike, ne več državni zbor

Va, STA
27.09.2022 14:47

Koalicijske stranke bi spremenile štiri člene ustave, ki določajo imenovanje sodnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog za začetek postopka za spremembo ustave, je razvidno s spletne strani državnega zbora. Vsebina predloga še ni dostopna, kot pa je razvidno, se nanaša na štiri člene ustave, ki določajo imenovanje sodnikov.

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so tudi med zavezami koalicijske pogodbe zapisale idejo, da bi imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta prevzel predsednik republike. To je za zdaj v pristojnosti državnega zbora.

Koalicijski partnerji bodo po napovedih predlagane ustavne spremembe podrobneje predstavili v sredo.

Po poročanju današnjega Dela pa gredo predlogi prav v smeri, da bi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav umaknili iz rok poslancev in prenesli v roke predsednika republike. Ta bi to dolžnost lahko odklonil le v res izjemnih primerih, podobno kot pri razglasitvi zakonov. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek, še navaja časnik.

Za uveljavitev ustavnih sprememb bo koalicija, ki šteje 53 poslancev, potrebovala dvotretjinsko večino v DZ oziroma najmanj 60 poslanskih glasov. Po pričakovanjih jih bo iskala v opozicijski NSi, ki se je prav ta mesec zavzela za nekatere ustavne spremembe, ki bi jih bila pripravljena podpreti, med drugim bi spremenili način imenovanja sodnikov. A v NSi bi ob prenosu imenovanja sodnikov v roke predsednika republike spremenili tudi sestavo sodnega sveta. Koalicijski predlog ustavnih sprememb, kot je razvidno s spletne strani DZ, spremembe člena ustave, ki določa sestavo sodnega sveta, ne predvideva.

Načrtovane ustavne spremembe vključujejo tudi triletno preizkusno dobo, trajni mandat bi redni sodniki nastopili šele po preteku tega časa. Predlog ustavnih sprememb pa ne posega v imenovanje ustavnih sodnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta