(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Delo od doma in varstvo otroka nista združljivi

Tina Recek Tina Recek
07.11.2020 06:00

S pomočjo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo poiskali odgovore na nekatera vprašanja o tem, kako je z varstvom otrok v času pouka na daljavo in s pravicami delavca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če je pri delavcu podana višja sila zaradi obveznosti varstva otroka, ima pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove, delodajalec pa lahko uveljavlja povračilo izplačanih nadomestil plače. 
Sašo Bizjak

Ali zaprtje vrtcev in šol za starše otrok do petega razreda osnovne šole lahko pomeni višjo silo?

Da. Gre za starše otrok do vključno petega razreda osnovne šole ali osnovne šole s prilagojenim programom ali zavoda za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter starše otrok, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca. Ti imajo pravico do odsotnosti z dela zaradi obveznosti varstva.

Je ta pravica avtomatična?

Ne. Nezmožnost opravljanja dela delavca zaradi višje sile je treba presojati v vsakem konkretnem primeru posebej, pri čemer se presoja tudi možnost zagotovitve varstva s strani drugega starša, možnost drugačne razporeditve delovnega časa delavca …

Kaj mora delavec narediti, če želi uveljavljati pravico do odsotnosti z dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva?

V tem primeru morajo starši najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga o vseh okoliščinah, ki vplivajo na nastanek višje sile, obvestiti delodajalca.

Ali je tak delavec upravičen do nadomestila in v kolikšni višini?

Ta čas je delavec upravičen do nadomestila. In sicer zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 zagotavlja pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove.

Ali lahko hkrati varuje otroka in opravlja delo od doma?

Starš, ki varuje otroke zaradi višje sile, ne sme opravljati dela od doma, saj to ni združljivo z obveznostjo varstva otroka. Delavec, ki opravlja delo na domu, v tem času še vedno izpolnjuje svoje obveznosti iz delovnega razmerja (takrat dela). Le kraj opravljanja dela je drug (delo opravlja doma). Delavec takrat dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.

Ali lahko oba starša istočasno uveljavljata pravico do varstva otrok zaradi višje sile?

Ne, lahko pa si jo delita, denimo po dnevih.

Ali država delodajalcu povrne ta denar?

Država delodajalcu pokrije celoten znesek, do katerega je upravičen delavec (t. i. bruto I). Delodajalec povračilo uveljavlja na zavodu za zaposlovanje, in sicer najkasneje v osmih dneh od začetka odsotnosti zaposlenega. V tem postopku mora delodajalec vlogi priložiti izjavo delavca o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Ali delodajalec lahko od delavca zahteva, da za ta čas izkoristi letni dopust?

Ne. Namesto pravice do odsotnosti z dela zaradi obveznosti varstva otroka lahko delavec izkoristi letni dopust, o čemer se dogovorita delodajalec in delavec, enostransko odrejanje dopusta delavcu v ta namen pa ni dopustno.

Kaj velja, ko je vrtec odprt za izredne primere?

Vrtci so odprti na način in za izjeme, ki izhajajo iz vladnega odloka in sklepov županov. Za ostale starše se šteje, kot da vrtci niso odprti in dostopni, zato zanje veljata sistem višje sile in pravica do odsotnosti in nadomestila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta