Za koliko se bodo zvišale pokojnine letos in prihodnje leto? Slaba petina upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
10.11.2021 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ni še povsem določeno, kako bo z letošnjo izredno uskladitvijo pokojnin.

Andrej Petelinšek

Septembra sta bila v Sloveniji 625.902 upokojenca. V zadnjih letih se po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) letno upokoji okoli 19 tisoč ljudi. Konec minulega leta je bilo 958.148 zavarovancev, sicer pa se razmerje med številom zavarovancev in upokojenih zadnja leta giblje okoli 1,5. Torej na enega upokojenca pride 1,5 zavarovanca. Leta 2017 je to razmerje znašalo 1,49, lani 1,53.

Letni dodatek bo višji za pet evrov

V letošnjem septembru je povprečna starostna pokojnina znašala 816,68 evra, povprečna starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe pa je bila nekoliko višja - 908,69 evra. Povprečje vseh pokojnin je nižje, saj slaba petina ali 18,7 odstotka upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov, kar dobra polovica ali 54,5 odstotka upokojenih pa ima pokojnino nižjo od 700 evrov. V Sloveniji so redki upokojenci, ki se lahko pohvalijo s pokojnino, višjo od 1500 evrov, takih je 4,4 odstotka, med njimi jih 1,7 odstotka prejema pokojnino, višjo tudi od 2000 evrov. Najvišja izplačana pokojnina v septembru je znašala 3148,03 evra, pri čemer gre za upokojenega, ki je imel krepko čez 40 let pokojninske dobe. Zajamčena, torej najnižja starostna pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa, pa je znašala 620 evrov. In kaj si lahko upokojenci obetajo v tem in prihodnjem letu? Znano je že, kako bo prihodnje leto izplačan letni dodatek. Ta bo za posameznika višji za pet evrov v primerjavi z letošnjim letom, izplačan bo junija, v petih različnih zneskih. Najvišji dodatek, ki ga bodo prejeli upokojenci s pokojninami v višini do 570 evrov, bo prihodnje leto znašal 450 evrov. Lani je bil ta cenzus nižji, 525 evrov. Sprememb tudi ne bo pri upokojencih, ki del pokojnine prejemajo iz tujine. Ti so v preteklosti dobivali le sorazmerni del letnega dodatka, odvisno od zneska njihove slovenske pokojnine. Od lani pa velja, da dobijo cel dodatek, odvisno od višine seštevka domače in tuje pokojnine. Če ta ne presega 570 evrov, bodo dobili najvišji letni dodatek v celoti. Najnižji dodatek, 140 evrov, pa bodo prejeli upokojenci s pokojnino, višjo od 970 evrov.

Izredna uskladitev decembra, a verjetno ne za vse

Kar zadeva decembrsko izredno uskladitev v letošnjem letu in redno januarsko prihodnje leto, pa še ni končne odločitve. Predlog je, da bi se pokojnine za vse upokojence decembra še izredno uskladile za 3,5 odstotka. Svet Zpiza je v zvezi s tem predlogom sprejel sklep, da naj se, če bo prišlo do izredne uskladitve decembra, izredno uskladijo pokojnine samo tistim, ki so še prikrajšani zaradi neusklajevanja pokojnin med letoma 2010 in 2015. To pa pomeni, da bi decembra za 3,5 odstotka višje pokojnine dobili le tisti, ki so se upokojili vključno do leta 2010, in za 1,7 odstotka višje pokojnine tisti, ki so šli v pokoj leta 2011. Preostali pa ne. Prihodnje leto je v februarju predvidena tudi redna uskladitev pokojnin od 1. januarja za vse. Ta naj bi bila štiriodstotna, a točna višina redne uskladitve bo znana šele februarja, ko bodo znani statistični podatki o rasti plač in življenjskih stroškov v tem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta