Zakaj je dejanska teža masla in moke manjša od tiste, navedene na embalaži? Tako odgovarjajo na zvezi potrošnikov ...

A.L.
16.11.2021 11:31

Zakaj je dejanska teža posameznih izdelkov v resnici drugačna, kot je zapisano na embalaži?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Anonimni potrošnik je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) opozoril na odstopanje teže izdelkov. "Doma smo stehtali nekaj živil in razočarani ugotovili več odstopanj: na primer le 470 gramov moke v 500-gramskem pakiranju, le 235 gramov masla v 250-gramskem zavitku. Kdo in kako nadzira neto količino predpakiranih izdelkov in kam se lahko pritožimo?" se sprašuje.

Fotografija je simbolična.

Marko Vanovšek

Zahteve pravilnika morajo biti izpolnjene za celotno serijo izdelkov (na primer za dnevno količino pakiranih izdelkov), medtem ko posamezni izdelki lahko odstopajo od nazivne količine. To pomeni, da mora biti povprečna vrednost količin vseh izdelkov v seriji večja ali enaka nazivni količini. Število izdelkov, ki lahko odstopajo od navedene količine, pa ne sme presegati 2,5 odstotka.

"Izdelek, ki smo ga kupili, je torej lahko težji ali lažji od nazivne količine. Pomembno pa je tudi vedeti, da gospodinjske tehtnice niso overjene niti overljive po zakonsko določenih merilih. Domače meritve so lahko le navidezno neskladne, in sicer zaradi neskladnosti tehtnice same," še dodajajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta