Zakaj kostanj ni nevaren? Mateja Logar: Druženje na božičnih sejmih je recept za katastrofo

Va
06.12.2021 10:05

Včeraj je bilo pozitivnih skoraj 42 odstotkov testov PCR. Bolnišnice zdravijo 1050 bolnikov, 106 manj kot pred tednom, toda intenzivni oddelki so še naprej polni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po 1857 testih PCR so v nedeljo pri nas potrdili 775 okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih skoraj 42 odstotkov testiranih. 

Opravljenih je bilo še 22.565 hitrih testov.

Sedemdnevno povprečje novih primerov je zdaj 1763. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje  (NIJZ) je v državi aktivnih 28.698 primerov.  

Kako je v bolnišnicah? Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1050 bolnikov. S pomočjo respiratorja jih diha 227, vseh na intenzivnih oddelkih je 265. V zadnjem dnevu je za posledicami virusa v Sloveniji umrlo 14 ljudi. 

Za primerjavo: prejšnjo nedeljo je bil delež pozitivnih 46,5-odstoten, bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1156 obolelih.   

"Razumite ukrepe dobronamerno"

Številke še niso niti najmanj ugodne za intenzivne oddelke, je na vladni tiskovni konferenci komentirala vodja posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Zavedati se moramo, je povedala, da so to bolniki, ki bi brez sprejema na intenzivno terapijo v nekaj urah umrli. In da so to bolniki, ki potrebujejo prisotnost medicinskega osebja 24 ur na dan. 

Trenutno je v UKC Ljubljana na intenzivnih oddelkih prostih 8 postelj, a morajo za pet še najti medicinsko osebje. Zato si ta trenutek poslabšanja epidemiološke situacije nikakor ne moremo privoščiti, je opozorila. Odlično bo, če se bo trend padanja številk v splošni populaciji nadaljeval. Če bi zaradi sproščanja decembrskih aktivnosti prišlo do ponovnega poslabšanja, pa ne bodo več mogli zagotavljati optimalne oskrbe, je opozorila Logarjeva. Lahko se tudi zgodi, da v Ljubljani ne bo več prostora in bo treba bolnike seliti. To pa pomeni, da bodo lahko tudi posredne žrtve, če zato ne bo medicinske ekipe, da pomaga na primer pri infarktu. 

Logarjeva prosi, da se ukrepe razume dobronamerno, ker omogočajo dokaj normalno življenje prebivalcev Slovenije. In to, da ostanejo zdravstvene storitve vsaj v večji meri dostopne, ko se jih nujno potrebuje. "Če imamo osebje na covid deloviščih, nimamo osebja, ki bi poskrbelo za necovidne bolnike," je ponazorila.    

Odzvala se je na kritike zaradi prepovedi hrane in pijače na prazničnih stojnicah: "Vsak se spomni leta 2019, ko ste bili s prijatelji, tudi po 10 ljudi skupaj za eno majhno mizo. V tem trenutku je to žal recept za katastrofo." 

Pred druženjem za praznike na hitri test!

Pred vsakim prazničnim druženjem s sorodniki in prijatelji vodja posvetovalne skupine predlaga hitri antigenski test. In poziva: Pazite nase med prazniki! Ne pozabite na pogoj PCT. Ne pozabite, da je epidemiološka slika Slovenije še vedno med najslabšimi v Evropi. Ne pozabite na cepljenje, ki predvsem vpliva na to, pod kakšnim pritiskom bodo bolnišnice. Še vedno je večina bolnikov s covidom na intenzivnih oddelkih necepljena, je povedala. Tudi maske so še vedno obvezne znotraj in tudi zunaj, če ni mogoče zagotoviti poldrugega metra razdalje, je opozorila.

Neznosen pritisk na zdravstvenega delavca je, če bi se moral odločiti, komu bo lahko zagotovil intenzivno posteljo in komu ne. Tega si nihče ne želi in takšna situacija pušča tudi psihične posledice, je opozorila.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta