Zakaj se šolajoči, zaposleni ali turisti marsikdaj ne morejo voziti z javnim prevozom?

Tina Recek
24.07.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med poletnimi počitnicami so najbolj obremenjene linije proti Primorski in Gorenjski.
Robert Balen

Država je pred štirimi leti, konkretno julija 2020, za upokojence, starejše od 65 let, vojne veterane in imetnike EU-kartice ugodnosti za invalide uvedla brezplačne vozovnice integriranega javnega potniškega prometa. Tako upravičenci že več let brezplačno potujejo v medkrajevnem avtobusnem in železniškem prometu po vsej državi ter v mestnem prometu v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Kranju, Novemu mestu, Celju, Murski Soboti in Krškem. Po podatkih Družbe za opravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) ima brezplačno vozovnico 222.795 upravičencev, aktivno pa naj bi jo uporabljala okoli polovica teh. Boniteti država letno nameni nekaj manj kot 20 milijonov evrov.

Že od uvedbe te ugodnosti so najbolj obremenjene linije v smeri Primorske in Gorenjske, posebno med poletnimi počitnicami, prazniki in vikendi. Tako se zgodi, da se šolajoči, zaposleni ali turist, ki so vozovnico kupili, zaradi prezasedeni ne morejo peljati z javnim prevozom. Ob tem z Avtobusne postaje Ljubljana (APL) postrežejo s podatkom, da posameznik lahko stresa jezo zaradi tega ne samo na voznika, temveč tudi na zaposlene avtobusne postaje, vendar na srečo v manjšem obsegu. Posledično se mora vsak znajti po svoje, ali pokliče taksi, prosi koga za prevoz ali ubere tretjo pot. Z APL izpostavijo, da po novem prodaja vozovnic ni več vezana na uro odhoda, ampak na linijo. Če kdo zamudi oziroma ne more vstopiti v avtobus ob uri, ki si jo je izbral, mora počakati na naslednji odhod. Ta novost velja le za dan nakupa vozovnice.

Prednost bi imeli šolarji

Potnik s kupljeno vozovnico pa nima prednosti pred imetnikom brezplačne vozovnice. In tudi rezervacije niso možne. "Avtobusna postaja Ljubljana te odločitve ne podpira, saj prihaja do nejevolje in prezasedenosti avtobusov ravno zato, ker vnaprejšnja izbira sedeža na avtobusu ni omogočena. Mislimo, da je jasno, da kjer govorimo o omejenem obsegu ponudbe (število sedežev v avtobusu) in neomejenem povpraševanju - več potnikov, kot jih sprejme avtobus -, da je lahko rešitev izključno rezervacijski sistem. Veliko bi bilo že narejenega, če bi se uvedel vsaj za določene s potniki najbolj obremenjene linije," so jasni na APL in pridajo, da poleg tega bi imeli prednost pri izbiri sedeža šolarji, kar bi jim omogočala njihova kartica IJPP. Vsi ostali pa bi imeli enake možnosti oziroma bi bili v skupni kategoriji za izbiro sedeža.
Na APL podpirajo dostopnost javnega avtobusnega potniškega prometa. Si pa želijo, da so odločitve glede uvedbe novih produktov v njem skrbno premišljene in primerno uvedene. Kot pravijo, je bilo v nekaj evropskih državah ugotovljeno, da sistem brezplačnih prevozov na dolgi rok ne deluje na želen način. Po njihovem bi že simboličen znesek, ki bi bil sprejemljiv za vse potnike, naredil storitev bolj cenjeno.

Izven jutranjih ur ali opoldanskih konic

Kje na DUJPP vidijo rešitev glede prezasedenosti avtobusov? Je morebiti rešitev ukinitev bonitete? "Odločitve glede bonitete, ki so vezane na javni potniški promet, so v pristojnosti resornega ministrstva, to je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE). Cene subvencioniranih vozovnic določa minister s Pravilnikom o določanju cen subvencioniranih prevozov. Glede na trenutne informacije, s katerimi razpolagamo, pa se o tem ne razmišlja." Z DUJPP dodajo, da se za zdaj kot rešitev zagotavljajo dodatne kapacitete oziroma uvedbe večjega števila odhodov na prezasedenih linijah - tako imenovane bis vožnje - glede na predvidevanja števila potnikov. "Bo pa verjetno treba razmišljati še o kakšnih drugih rešitvah, mogoče rezervacijskem sistemu, ki bo moral biti enostaven za uporabo. MOPE je prav tako pozvalo društva upokojencev, da za nenujne vožnje uporabljajo prevoze izven jutranjih in opoldanskih konic."

In kaj menijo v Zvezi društev upokojencev Slovenije? Črt Kanoni iz zveze je uvodoma spomnil, da je lansko leto nekako ob tem času na ministrstvu prišlo do prvega pomisleka o odvzemu te pravice, češ da se upokojenci vozijo zaradi lepšega in na avtobusih povzročajo gnečo. "Po ostrem protestu, ki smo ga še isti dan naslovili na medije, je državni sekretar dejal, da so našli drugo rešitev, in sicer, da bodo povečali frekvenco prihodov in odhodov od točke A do točke B, prevoznikom pa omogočili subvencionirane nakupe dodatnih avtobusov. Ali je do realizacije prišlo ali ne, ne vem," je dejal Kanoni, ki je prepričan, da je zelo neprimerno laično ocenjevati, kaj je za nekoga prioritetna vožnja in kaj ne. Še najmanj pa je za tako ocenjevanje poklican voznik avtobusa. "Njegova prvenstvena skrb mora biti zlasti varen prevoz potnikov od vstopa v javno prevozno sredstvo do izstopa iz njega," zaključi Črt Kanoni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta