Zakaj sta se že februarja srečala Anton Zakrajšek in Aleš Hojs? To je zanimalo tudi kriminaliste NPU

Ž.V.
02.07.2020 10:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Kriminaliste NPU je v današnjem razgovoru z Antonom Zakrajškom zanimalo, zakaj sva se srečala 26. februarja, daleč pred mandatom vlade, na kavi v bifeju Jurman. To, da sva se dobila tam, so ugotovili iz poslanih SMS sporočil. Sledenje virusu bo težava, udbovski nadzor ne," je včeraj tvitnil notranji minister v odstopu Aleš Hojs. Prav o tem srečanju danes poročajo na portalu Necenzurirano.si, kjer pišejo, da naj bi bila Hojs in nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek v stikih tudi med epidemijo, kriminalisti pa naj bi preverjali sume, da je Hojs skušal usmerjati posamezne odločitve zavoda.
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1278086031317905413{/twitter}
V nadaljevanju se na portalu sprašujejo, ali ni morebiti premier Janez Janša Hojsa umaknil ne le, ker mu ni uspelo preprečiti preiskave poslov z opremo, temveč tudi zato, ker bi lahko njegovo ime splavalo na površje v drugih fazah preiskave.
"Zakrajšek in Hojs sta se po podatkih kriminalistov srečala v sredo, 26. februarja. Za sestanek so izvedeli od Zakrajška, s katerim so opravili razgovor, na družbenem omrežju Twitter pa ga je potrdil tudi Hojs. Dobila sta se v gostilni Jurman, ki že vrsto let velja za priljubljeno shajališče glavnih železničarskih sindikalistov iz krogov SDS," pišejo na portalu in nato še, da sta Zakrajšek in Hojs na sestanku že vedela, da je zamenjava vlade le še vprašanje časa. Opomnijo še, da je bil še v ponedeljek, 24. februarja, Zakrajšek na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost, ki jo je vodil tedanji premier Marjan Šarec. "Pogovarjali so se o različnih ukrepih pred prihajajočo nevarnostjo novega koronavirusa, ki se je začel intenzivno širiti na severu Italije. Eno od ključnih nalog je vlada zaupala Zakrajšku. V četrtek, 27. februarja, je Šarčeva vlada zavodu naročila, naj sprosti rezerve zaščitne opreme in naj jih nadomesti z novimi količinami," pišejo v mediju in se sprašujejo, zakaj je Zakrajšek, sicer dolgoletni član SDS, v tem času čutil potrebo za srečevanje s Hojsom, ki takrat še ni bil kandidat za ministra, ampak zgolj predsednik upravnega odbora Nova24TV. "Je strankarskemu kolegu prinesel informacije s seje Sveta za nacionalno varnost, ki nosijo oznako zaupnosti, Hojs pa jih je nesel naprej?"
{twitter}https://twitter.com/JanezPogorelec/status/1278584871829622784{/twitter}
Kot je za Necenzurirano.si včeraj pojasnil Zakrajšek, sta s Hojsom govorila o pobudi za združitev zavoda za blagovne rezerve ter urada za zaščito in reševanje: "Mi spadamo pod ministrstvo za gospodarstvo, oni pa pod ministrstvo za obrambo, sam pa sem želel, da bi bili v kriznih situacijah bolj povezani." Zakrajšek je dejal še: "Nikoli nisva govorila o opremi ali poslih. Zavračam očitke, da nismo kupovali opreme. Po vladnem sklepu smo imeli čas za popolnitev rezerv do konca leta. Na hitro bi jo lahko kupovali le v primeru izrednih razmer. Epidemija takrat še ni bila razglašena." Zatrdil jim je še, da Hojsa sicer pozna vrsto let, a je bilo v tistem času to njuno "prvo in zadnje srečanje", pozneje pa nista bila več v stikih. Toda na portalu opozarjajo, da je Hojs pretekli mesec v oddaji Tarča na javni televiziji govoril drugače in priznal, da je bil z Zakrajškom v stikih tudi kot minister: "Edina stvar, ki je bila napaka pri gospodu Zakrajšku, to sem mu povedal tudi sam, je bila njegova napačna ocena gospoda Ivana Galeta. Kar nekaj časa ga je zagovarjal, kasneje, ko je bil doma, pa mi je potožil, da se tudi njemu Gale več ne javlja. Mislim, da je (Zakrajšek, op. a.) napačno ocenil osebnost in delo, ki ga je opravljal gospod Gale."
Na poročanja medija se je že odzval Hojs in skupaj s prispevkom tvitnil: "Novi konstrukt udbovskih kriminalistov objavljen v njihovem biltenu. Še preden sem postal minister, sem se z Zakrajškom dogovoril, kako bomo delili plen po nabavah.Tistega od SCT Zidarja, za katerega so me leta obtoževali in diskreditirali sem že porabil #stroka."
{twitter}https://twitter.com/aleshojs/status/1278551917539491841{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta