Zapisniki sej: Kaj je svetovalna skupina za covid-19 odločila glede policijske ure in kdo se s tem ni strinjal?

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.04.2021 15:53
Strokovna skupina za covid-19 ministrstva za zdravje je o policijski uri v marcu dvakrat odločala, kažejo zapisniki njenih sestankov. A pri tem ni bila enotna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policijska ura v Mariboru (fotgrafija je simbolična)
Tadej Regent

Omejitev gibanja v nočnih urah (od konca marca je gibanje prepovedano med 22. in 5. uro) je v veljavi že 170 dni, danes pa smo od ministrstva za zdravje dobili zapisnik strokovne skupine, ki ministrstvu svetuje pri sprejemanju odločitev glede covida-19. Zapisnike so nam poslali na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. 

Zanimalo nas je, kako se je skupina marca odločala o tako imenovani policijski uri. Kot je znano, je vlada z odlokom 26. marca policijsko uro skrajšala za dve uri in zdaj s tem ukrepom gibanje, razen v izjemnih primerih, prepoveduje med 22. in 5. uro. Pred tem je bila v veljavi prepoved gibanja med 21. in 6. uro. 

Kot izhaja iz pridobljenih zapisnikov, so o tem člani omenjene strokovne skupine razpravljali in glasovali 8. marca. Takrat so podaljšanje ukrepa podprli, s čimer pa se ni strinjala sociologinja Lucija Mak Uhan, ki je opozorila, da gre za nesorazmeren ukrep, saj da ni dokazov o njegovi učinkovitosti, in da v Sloveniji traja že predlogo časa. Pri tem je dodala, da so v veljavi tudi drugi ukrepi, ki onemogočajo zbiranje, in da se ljudje zdaj družijo na bolj tvegan način, v večjem nekontroliranem številu v zaprtih prostorih, kjer je nevarnost okužb večja. Menila je še, da ukrep deluje "kontraproduktivno" na upoštevanje ostalih, sicer pomembnih ukrepov. Člani skupine so se nato odločili, da bodo o ukrepu spet odločali 14 dni pozneje, torej 22. marca. 

Tega dne je bilo na seji prisotnih deset članov skupine, pri čemer pa so ukrepu nasprotovali štirje. Ti so podali mnenje, da je ukrep nepotreben in da bi ga bilo treba odpraviti. Ostali so menili, da se lahko policijsko uro skrajša, kot je to vlada pozneje tudi storila. 

Proti ukrepu policijske ure so glasovali vodja Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor Nina Gorišek Miksić, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in sociologinja Lucija Mak Uhan

Ostali pa so menili, da so podatki o učinkovitosti tega ukrepa sicer omejeni, a da bi ukinitev policijske ure podala slabo sporočilno vrednost glede pomena in upoštevanja ostalih ukrepov za obvladovanje epidemije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.