Zaplet v sojenju Kovačiču in soobtoženim: Kakšen je komentar tožilke?

Urban Červek Urban Červek
24.10.2019 11:05

Ker se je predsedujoča sodnica Tanja Rot izločila iz postopka, se je sojenje nekdanjemu predsedniku NKBM Matjažu Kovačiču in soobtoženim danes končalo, še preden se je začelo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kovačič in Manja Skernišak
Andrej Petelinsek

V spornih poslih z zemljišči na Hrvaškem sta nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič in nekdanja članica uprave NKBM Manja Skernišak obtožena zlorabe položaja ali pravic pri vodenju gospodarske družbe, nekdanji direktor KBM Leasinga Boris Cekov in njegov naslednik na tem položaju Igor Šujica pa pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Kot je ob začetku sojenja povedala sodnica Tanja Rot, se je uro pred narokom zgodil "proceduralni zaplet". Boris Cekov je namreč s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, ki pa ga sodnica na naroku tik pred začetkom glavne obravnave ni sprejela. V tem primeru pa ji kazenski zakonik nalaga, da se iz nadaljnjega sojenja izloči.

"Tako tožilstvo kot obramba smo mnenja, da je dovolj dokazov o krivdi (Borisa Cekova, op.p.), zato smo sklenili sporazum. Drugačnega mnenja je sodnica, ki meni, da glede na zagovor v preiskavi in druge dokaze priznanja krivde ne more sprejeti. Tožilstvo in obramba smo ocenili drugače," je ob odhodu iz dvorane povedala tožilka specializiranega državnega tožilstva Mojca Petan Žura. S sporazumom o priznanju krivde Borisa Cekova pred novim sodnikom ne bo vztrajala. "Počakali bomo na sojenje," je povedala. Po njenem mnenju je sicer današnji razplet slaba popotnica za proces, ki se bo tako še podaljšal.

Vsi prisotni, poleg Kovačiča in Skernišakove so na sodišče prišli tudi nekateri podjetniki iz Hrvaške, ki so prejeli posojila NKBM in z denarjem kupovali zemljišča, so tako skupaj svojimi odvetniki že po pol ure zapustili sodno dvorano.

"Menim, da vsi procesi služijo zgolj zamegljevanju resničnega ropa, ki se je zgodil s sanacijo bank leta 2013, ki so jo plačali davkoplačevalci, v kateri so razlastili 100.000 delničarjev NKBM. Zagotovo se bom izrekel za nedolžnega. Zadeva je tako zapisana, da je ne more razumeti nihče normalen. Očita se mi samo delovanje v svoji službi – to, da smo dali predlog na glasovanje na kreditni odbor," je po obravnavi povedal Kovačič. Priznanje Cekova ga je presenetilo, na vprašanje, ali bi lahko vplivalo na njegovo obrambo, pa je povedal: "Jaz sem jaz, ukvarjal se bom s sabo."

Kdaj se bo sojenje pod vodstvom novega sodnika ali sodnice nadaljevalo, ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta