Zaradi odpadnega blata trije v pripor

Elizabeta Planinšič
20.06.2021 17:15
Zaradi ponovitvene nevarnosti je tožilstvo predlagalo pripor, saj gre za nadaljevalno ravnanje, ki ga niti inšpekcijski nadzori niso ustavili
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Pivoli so odstranjevali skoraj 200 ton odpadnega komunalnega blata.
Tadej Regent

Za trojico od skupaj šestih ovadenih, ki naj bi bili vpleteni v nezakonito odlaganje odpadnega komunalnega blata v Pivoli, je tožilstvo preiskovalnemu sodniku mariborskega okrožnega sodišča predlagalo odreditev pripora in uspelo.

V priporu so tako po naših podatkih direktor ljubljanskega prevozniškega podjetja Lazas Miran Zupančič, eden od zaposlenih v tem podjetju in 36-letni A. L., čigar naloga je bila, da je pokazal odlagališče, za kar je prejel plačilo, prav tako naj bi bil izvidnik pri prevozih tovornjakov na kraj z namenom, da preveri, ali jih kdo opazuje.

Kot so minuli petek pojasnili na mariborski policijski upravi, so podali ovadbo zaradi kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Peterica osumljenih (eden iz podjetja z območja Celja, preostali pa iz podjetja z ljubljanskega območja) je v okviru poslovanja gospodarskih družb kot zaposleni oziroma kot odgovorne osebe 3. junija letos od pogodbene stranke - Komunalnega podjetja Ptuj - prevzela skupno devet tovorov odpadkov v skupni teži okoli 197 ton in jih z dvema tovornima voziloma odpeljala in neustrezno odložila v naravi.

Pri določitvi lokacije za odložitev odpadkov je sodeloval tudi 36-letni moški in za to prejel plačilo. Odpadki so bili odloženi na lokaciji, kjer so zaradi količine in značilnosti povzročili onesnaženost pitne vode in škodo naravi. Dva osumljena so policisti po zaključenih hišnih preiskavah izpustili. Četverico pa privedli pred preiskovalnega sodnika.

Poleg omenjene trojice je pred preiskovalnega sodnika stopil tudi Urban Majcen, direktor in solastnik podjetja CEP, a tožilstvo zanj ni predlagalo pripora, zato je bil izpuščen na prostost. Za preostalo trojico je bil pripor predlagan zaradi ponovitvene nevarnosti z utemeljitvijo, da so nezakonita dejanja počeli že dalj časa, ustavil pa jih ni niti inšpekcijski pregled. Kot je navedel Beno Meglič, prvi kriminalist na mariborski policijski upravi, so osumljeni že v preteklosti kršili posamezne predpise v zvezi z obdelavo določenih vrst odpadkov.

Policisti so v zvezi z odlaganjem blata v Pivoli povedali tudi, da je prva kemična analiza oziroma vzorčenje tal in odpadkov pokazala, da je bilo odloženo dehidrirano blato, ki vsebuje težke kovine (baker, cink, svinec) in tudi bakterijo salmonelo.

​Pričakovati je, da se bo trojica preko svojih odvetnikov pritožila na odreditev pripora, zato bo o tem razpravljal izvenrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča. Policijska preiskava pa še ni končana, policisti bodo preverili, ali so osumljeni vpleteni tudi v druge primere črnih odlagališč odpadnega blata, ki so jih v zadnjih dneh odkrili kar nekaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta