Ministrstvo zdaj govori o izvrstnem kustosu. Zakaj torej zaplet s slovensko razstavo v Bruslju? Simoniti: Ker bomo mi odločali, kaj bo!

nes, pv
19.05.2021 16:27
Ministrstvo za kulturo je pojasnilo, da ne oporeka izboru kustosa Marka Košana, ampak pogojem Evropskega parlamenta in da zato išče nadometno lokacijo za razstavo. Na to se je odzvala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, da so razstavo pripravili za prostore Evropskega parlamenta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasko Simoniti
Robert Balen

Ministrstvo za kulturo je v sporočilu za javnost potrdilo informacijo, da je odpovedalo razstavo ob predsedovanju Svetu EU:

"Zaradi različnih informacij okrog razstave likovnih del slovenskih umetnikov v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju na ministrstvu za kulturo Republike Slovenije pojasnjujemo zaplet in že kar na začetku obžalujemo, da je prišlo do zadrege, zaradi katere smo morali razstavo tudi odpovedati.

Ministrstvo za kulturo je že pred časom v te namene angažiralo izvrstnega poznavalca slovenske likovne umetnosti, kustosa Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana, ki je za razstavo v Bruslju izbral 13 avtoric in avtorjev. Žal pa od vsega začetka nismo bili seznanjeni z vsemi pogoji Evropskega parlamenta, ki je naš izbor pogojeval še s tem, da v postavitev te razstave sami vključijo še dela slovenskih avtorjev, ki jih je skozi leta odkupil Evropski parlament in so sedaj del njihove trajne zbirke. Na ministrstvu na tak pogoj kuratorjev iz Evropskega parlamenta nismo mogli pristati, kajti menimo, da je izbor umetnikov iz povabljene države, ki je hkrati predsedujoča Svetu EU, v izključni domeni same države in strokovne osebe, ki mu je ta država podelila mandat za izbor del za to razstavo. Zaradi tega smo se tej razstavi tudi odpovedali. Res pa je, da smo na ministrstvu glede tega projekta s strani naših odgovornih ljudi v Bruslju razpolagali s pomanjkljivimi informacijami in del tega zapleta gre tudi na ta račun.

V prihodnjih dneh in tednih si bomo prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika našli v Bruslju kakšno primerno galerijo, kjer bi na ogled ponudili to izvrstno razstavo. Hkrati pa si želimo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu."

{api_embed_photo}665645{/api_embed_photo}

Po poročanju MMC RTV SLO je minister Vasko Simoniti v Bruslju v pogovoru z dopisniki povedal, da je bila odločitev za odpoved razstave njegova. Predstavitvi del iz parlamentarne zbirke je odločno nasprotoval, "ker je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala". Odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot želi minister oziroma ministrstvo.

Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav, ki se pripravljajo od leta 2011, je minister odgovoril: "Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima." Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: "Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj." "Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem," je dejal po poročanju portala.

Andreja Hribernik
Andreja Čibron Kodrin

Na pojasnilo ministrstva o odpovedi razstave se je odzvala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik: "V Koroški galeriji likovnih umetnosti smo bili seznanjeni s pogoji in prakso razstavljanja umetniških del iz zbirke Evropskega parlamenta ob priložnostni razstavi, prav tako smo bili seznanjeni z avtorji in samimi deli, ki so v omenjeni zbirki. S tem, da se ta dela razstavijo vzporedno z izborom trinajstih del kustosa Marka Košana, nikoli nismo imeli težav. Odločitve, da ministrstvo za kulturo odpove razstavo zaradi vključitve del iz zbirke Evropskega parlamenta, ne moremo komentirati. Razstava Živimo v vznemirljivih časih je bila vsebinsko zasnovana za prostore Evropskega parlamenta ob priložnosti predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in ne za katerekoli druge prostore." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta