Zaradi težjega dostopa do zdravstvenih storitev več pacientov s težavami

10.09.2021 06:00
Za omejevanje pisne komunikacije zgolj na ordinacijski čas ni pravne podlage. Previdno tudi pri elektronski pošti. Ali je res pacient v središču zdravstvenega sistema, se sprašuje zastopnica Duša Hlade Zore.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - zdravstveni dom Adolfa Drolca tezno - Covid ambulanta, corona virus - test - koronavirus testiranje - zdravnik - (foto: Tadej Regent)
Tadej Regent

"V času epidemije covida-19 je bila zaradi ukrepov preprečevanja in omejevanja širjenja okužb otežena možnost fizičnega dostopa do primarne zdravstvene oskrbe. Pacienti so imeli težave pri vzpostavljanju stika s svojim zdravnikom prek telefonskega klica ali elektronske pošte. Moderni pristopi, kot je elektronsko naročanje, niso prispevali k hitrejši in lažji dostopnosti do zdravstvenih storitev. Zaradi slabše dostopnosti do zdravstvenih storitev se bo povečalo število pacientov, ki bodo ali so že utrpeli škodo na zdravju." To so le tri od številnih ugotovitev posameznih zastopnikov pacientovih pravic, ki so jih ti zaznali v preteklem letu in jih zapisali v državno poročilo o varstvu pacientovih pravic.

Zasuti z elektronsko pošto in klici

A težave pri dostopanju do zdravnikov na primarni ravni ostajajo tudi v času, ko epidemija ni razglašena. Bralci, ki so se obrnili na nas, opozarjajo, da je včasih nemogoče ali zelo težko priklicati v ambulanto. V nekaterih zdravstvenih domovih se poslužujejo prakse, ko pacient na svojo elektronsko pošto dobi avtomatski odgovor, da bo zdravnik prebral le tisto pošto, ki jo prejme v ordinacijskem času. Pri tem sta bila izpostavljena Zdravstveni dom Ljubljana, ki ima več enot, in Zdravstveni dom za študente v Ljubljani. Na oba domova smo naslovili vprašanja, zakaj oziroma ali se poslužujejo tovrstne prakse in ali tak pristop ne omejuje dostopa do zdravnika. Iz Zdravstvenega doma Ljubljana odgovorov do želenega roka nismo prejeli, iz Študentskega zdravstvenega doma Ljubljana pa so pojasnili, da je dostop zaradi epidemije covida otežen zaradi vseh varnostnih in zaščitnih ukrepov, zahtevanih na strani pacientov in na strani medicinskega osebja. "Ves čas pa se trudimo, da dostop ni otežen za nujne primere," so zapisali in pojasnili, da dnevno posamezna ambulanta v povprečju prejme tudi do 100 klicev in sprejme deset pacientov, medtem ko so jih pred korono tudi do 40.

Neuradno je bilo od več zdravnikov mogoče zvedeti, da se v nekaterih zdravstvenih zavodih tovrstne praske poslužili, saj so bili ob prihodu v službo zasuti z elektronsko pošto in jim je pregled vzel ogromno časa. Temu pritrdi tudi družinski zdravnik iz Zdravstvenega doma Kamnik in predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar, ki opozori na pravno mnenje pravne službe omenjene zbornice - to je nastalo prav zaradi povpraševanja enega od zdravnikov o tovrstni praksi. V pravni službi so zapisali, da omejevanje elektronske komunikacije s pacienti zgolj na ordinacijski čas oziroma na čas, ko ambulanta dela, pravno ni dopustno in bi "lahko predstavljalo kršitev pacientovih pravic". Ob tem so se sklicali na Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, v kateri je zapisano, da "elektronsko naročanje poteka prek sistema eNaročanje, elektronske pošte ali spletnih strani izvajalca, in to neprekinjeno in s takojšnjo informacijo o prejemu sporočila".

Nič o diagnozi

Da je v preteklih mesecih prejela kar nekaj pritožb zaradi takšnega načina komunikacije v zdravstvenih domovih, nam je potrdila tudi zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Duša Hlade Zore, ki je o tem seznanila tudi pristojne na ministrstvu za zdravje. Z omenjenim pa naj bi se ukvarjala tudi zdravstvena inšpekcija. Ali to drži, smo želeli preveriti na inšpekciji, kjer prav tako do želelnega roka nismo dobili odgovorov. Je pa Hlade Zore opozorila, da bi navkljub vsem zaščitnim ukrepom pacientom morali zagotoviti boljši dostop do zdravstvenih storitev. "Število okužb se spet veča, a če sprememb ne bo, bodo posledice na zdravju populacije, in ob tem se lahko vprašamo, ali je res pacient v središču pozornosti v zdravstvu?"

Ravnikar ob tem opozori še, da se je elektronska pošta izkazala za neprimerno obliko komunikacije zdravnik - pacient. "Je neobvladljiva za zdravnika in nezaščitena v smislu varstva podatkov, zato jo odsvetujemo, razen za naročanje na pregled. Sicer pa priporočamo druge aplikacije za varno e-komunikacijo." Pri tem izpostavi dve, v praksi uporabljani aplikaciji: Gospodar zdravja in DoZdravnika, ki ponujata primerno zaščito. Še vedno pa priznava, da je tovrstna komunikacija za starejše zahtevna. Zato se lahko pacienti naročijo tudi po telefonu. A tudi tu je težava, da je težko priklicati v ambulanto, poročajo pacienti. V Zdravstvenem domu Kamnik so ta problem rešili na način, da je telefonska dosegljivost ambulante sicer časovno omejena, a zagotavljajo, da bodo klic vrnili še isti dan. "In tega se tudi držimo," še doda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta