Zimske počitnice so pospremila množična sproščanja ukrepov. Zasedenost domačih turističnih ponudnikov je v tem času še večja

Vida Božičko Vida Božičko
02.03.2022 06:00

Ta teden je na šolske torbe pozabilo še 119.000 učencev in dijakov iz vzhodnega dela države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V tem tednu so polni hoteli, smučišča in kopališča. 
Andrej Petelinšek

Za okoli 149.000 otrok iz osrednje in zahodne Slovenije so se zimske počitnice že končale, ta teden pa je na šolske torbe pozabilo še 119.000 učencev in dijakov iz vzhodnega dela države. Ker so tokratne počitnice sočasno pospremile tudi sprostitve ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, so lokali, kina in trgovine polni. Veliko večjo zasedenost v tem času pa zaznavajo tudi ponudniki turističnih nastanitev.

Polni so kopališča in hoteli na Obali

Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož pravi, da so hoteli v občini Piran zelo dobro zasedeni. "Do zdaj smo zabeležili za 4 odstotke več prenočitev kot med zimskimi počitnicami leta 2020," je dejala. Samo do sredine prvega počitniškega tedna so v Piranu zabeležili kar 11.200 hotelskih prenočitev. "Prevladovali so domači gosti, kljub vsemu pa smo zabeležili tudi dobro četrtino tujih prenočitev," je še povedala in dodala, da so pred epidemijo tuji gostje v tem času zasedali polovico kapacitet.

Tudi v skupini Sava Hotels so s to sezono zadovoljni. Namestitve v njihovih hotelih v Moravskih Toplicah, Termah Ptuj, Radencih, na Bledu in na Obali so trenutno med 70- in 90-odstotno zasedene. "Glede na kratkoročnost rezervacij pa pričakujemo še nadaljnjo rast zasedenosti," pravi Ana Praprotnik, direktorica marketinga v podjetju Sava Turizem. Tudi tam zdaj beležijo največ domačih turistov, iz tujine pa imajo trenutno goste iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Italije.

V Termah Zreče so v tem času 85-odstotno zasedeni. Po pričakovanjih tudi tam prevladujejo slovenski gosti, med tujci pa je največ Hrvatov in Madžarov. "Gostje bivajo pri nas v povprečju štiri dni oziroma tri noči," so še pojasnili pri podjetju Unitur, ki upravlja hotele v Zrečah in na Rogli.

V kopaliških hotelih so zadovoljni tudi z rezervacijami za nadaljnji del sezone. Dobro namreč kaže tako za velikonočne praznike kot za čas prvomajskih počitnic, a vseeno upajo, da se bodo globalne razmere čim prej pomirile in da se bo kmalu vzpostavil tudi boljši mednarodni letalski promet z bolj oddaljenimi državami.

Z letošnjo sezono zadovoljni tudi žičničarji

Kapacitete na Rogli so medtem povsem polne, veliko obiska pa beležijo tudi v drugih smučarskih središčih. Na Mariborskem Pohorju so po prvem počitniškem tednu zadovoljni z obiskom. "Res dobro smo zasedeni, podobno kot pred epidemijo. V preteklem tednu je bila zasedenost pri nas 80-odstotna. Večinoma so to bili domači gostje, predvsem družine," je povedal Vasja Ilešič iz podjetja 5 Start, ki upravlja Resort Pohorska vas. Ilešič pa v tem tednu vseeno zaznava nekoliko slabši obisk. "Zdaj so na počitnicah otroci z mariborskega konca in ti verjetno odhajajo na dopust kam drugam, izven Maribora," razmišlja.

V prvem tednu zimskih počitnic so na Mariborskem Pohorju sicer našteli do 2000 obiskovalcev dnevno. Dober obisk je tudi ta teden, prav tako so polno zasedene vse smučarske šole. "To je sicer nekoliko manj kot lani v prvem tednu počitnic, a je treba upoštevati, da je Podravje lani začelo počitnice, medtem ko je letos na vrsti v drugem terminu. Živahen utrip na smučišču tako pričakujemo tudi v tem tednu, ko bo smučarjem v četrtek, petek in soboto na razpolago še nočna smuka," pravi Miha Rubin iz Javnega holdinga Maribor. V tej sezoni so sicer na Pohorju izpeljali že več kot 80 smučarskih dni in našteli 156.000 obiskovalcev, kar je precej več kot prejšnjo sezono. Med smučarji na Pohorju tudi v tem času prevladujejo domačini, torej iz Maribora in sosednjih krajev. Veliko smučarjev namreč redno prihaja tudi s sezonskimi vozovnicami, takih je približno 1500. "Se pa letos pri obisku pozna dobra zasedenost hotelov, tako da na smučiščih opažamo tudi goste z drugih koncev Slovenije in tujce, predvsem Madžare, Hrvate in Avstrijce," še doda.

Tudi na Kopah beležijo med počitnicami velik obisk. "Polne so tako namestitve kot tudi smučišča. Dnevno pri nas smuča okoli 1000 ljudi. Z obiskom smo zelo zadovoljni. Če bo vreme ugodno, računamo na precej smučarjev še do konca tedna," pa razlaga Boštjan Paradiž, direktor slovenjgraške družbe Vabo, ki ima v lasti smučišče na Kopah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta