Zloglasna vurberška bomba bo razstavljena

Elizabeta Planinšič
23.11.2020 16:30
Bomba, zaradi katere so pred dvema letoma evakuirali 400 ljudi, bo kot ostanek naše dediščine in tudi v opozorilo umeščena v razstavo, ki jo Park vojaške zgodovine v Pivki pripravlja za prihodnje leto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
227 kilogramov je tehtala bomba pred detoncijo.
Pu Maribor

Verjetno ni še nobena najdba neeksplodiranega ubojnega sredstva tako močno odmevala v slovenski javnosti kot najdba letalske bombe AN-M64A1 iz druge svetovne vojne v juliju 2017 pri Vurberku v občini Duplek," svojo odločitev o tem, da zloglasno vurberško bombo umestijo v razstavo, ki jo pripravljajo za prihodnje leto, pojasnjujejo v Parku vojaške zgodovine Pivka.

"Naj vam obudimo spomin - takrat 41-letni domačin je skupaj z otroki v gozdu za hišo z detektorjem kovin iskal zaklad. Zaklada niso našli, pač pa 250-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne, ki ob padcu na tla v februarju 1945 ni eksplodirala. V nasprotju z vsemi predpisi je najditelj bombo izkopal iz zemlje, jo z avtodvigalom dvignil in prepeljal na domače dvorišče," pojasnjujejo na spletni strani parka. Bilo 19. julija pred dvema letoma, ko je Branimir B. v popoldanskih urah v gozdu pod gradom Vurberk, približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer živi z družino, z detektorjem kovin odkril in izkopal 227 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo in jo po izkopu pripeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše. Vurberčan je, kot smo tedaj obširno poročali, na Vurberku povzročil izredno stanje. Na številko 112 je namreč poklical dan zatem, ko je bombo že pripeljal na domače dvorišče.

Najdba je poleti pred dvema letoma povzročila obsedno stanje.
Sašo Bizjak

Napad na grad Vurberk

Februarja 1945 je bil grad Vurberk napaden z zavezniškimi bombniki, poroča zgodovina. Odvrženih je bilo osem bomb, grad, za katerega velja, da je bil takrat prazen, brez vojakov, so uničile dvetretjinsko. Domneva je, da je šlo za maščevanje zaradi nasilne smrti ameriškega vojaka na tem območju. V vurberški šolski kroniki iz tega časa je zapis, da je napadla takratna jugoslovanska armada. Neeksplodirane bombe so odstranili šele čez nekaj let, še pravijo viri. Očitno ne vseh.

Slab teden dni po najdbi so pripadniki civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bombo nadzorovano deaktivirali v bližini kraja, kjer jo je domačin odložil. Premaknili so jo zgolj za nekaj metrov, v pripravljeno jamo blizu hiše. Okoli štiristo ljudi so v času nadzorovanega uničenja bombe morali evakuirati. Akcija je uspela in z nadzorovano eksplozijo je bila bomba deaktivirana brez kakršnihkoli škodljivih posledic.

Vurberška bomba, ki čaka na razstavo 
Park vojaške zgodovine Pivka

Dediščina zavezniških letalskih operacij

To je bila prva najdena neeksplodirana bomba take vrste pri nas. "Glede na to, da bomba predstavlja neposredno dediščino zavezniških letalskih operacij, ki so v Parku na razstavi Do pekla in nazaj še posebej izpostavljene, in glede na dejstvo, da je treba javnost neprestano opozarjati na pravilno ravnanje z najdenimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, smo se z Državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi dogovorili, da v prihodnjem letu pripravimo v Parku razstavo na to temo. Postopek konzervacije zloglasne bombe, ki smo jo pred časom prevzeli v začasno hrambo, je v teh dneh končan in bomba že čaka na umestitev v razstavo," pojasnjujejo v pivškem parku vojaške zgodovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta