Zloraba ali šlamparija? Nenavadno zbiranje podpisov za Kadunčevo razrešitev: "Prisežem, da nisem prebrala pobude"

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
22.10.2020 06:00

"Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem," pravi programska svetnica Marija Orešnik, ki se je podpisala pod pobudo za razrešitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija. Bo trinajsterici uspelo zbrati potrebnih 15 glasov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič (levo) in generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc. 
Robert Balen

Kdaj bo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) odločal o predčasni razrešitvi generalnega direktorja javnega servisa Igorja Kadunca, še ni povsem jasno. Trinajsterica programskih svetnikov blizu vladajoči koaliciji je v svoji pobudi za čimprejšnjo Kadunčevo razrešitev sicer predlagala, da se glasovanje uvrsti kot prvo točko dnevnega reda redne seje, ki je predvidena za ta ponedeljek, torej 26. oktobra. A kot nam je povedal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, je ponedeljkova seja že sklicana, na dnevnem redu pa glasovanja o Kadunčevi razrešitvi ni. "Sem pa napovedal izredno sejo za teden dni kasneje, torej za 2. november, ko bi bila edina točka dnevnega reda prav pobuda za razrešitev. Sklical bi jo v ponedeljek," je še pojasnil Baškovič.

Ciril Baškovič
Marko Vanovšek

Kot pravi, je bila pobuda za razrešitev generalnega direktorja RTVS - mandat se mu sicer izteče aprila prihodnje leto - uradno vložena v petek, sam pa se je z njo seznanil ta ponedeljek, ko je o njej obvestil tudi Kadunca in mu predal gradivo. Sedaj ima generalni direktor javnega servisa pet delovnih dni časa, da pripravi odgovor na pobudo, kar po Baškovičevem mnenju pomeni, da bi se lahko svetniki s celotnim gradivom seznanili šele v ponedeljek, ko je redna seja že na sporedu. Primerneje naj bi zato bilo, da se o razrešitvi glasuje teden dni kasneje. Večina svetnikov glasovanje o Kadunčevi razrešitvi lahko sicer predlaga že na tokratni seji. A nekateri svetniki poudarjajo, da zaradi trenutnih razmer ob epidemiji novega koronavirusa obstaja tudi možnost, da bi sejo premestili na kasnejši termin. Do petka namreč poteka razprava o tem, kako sploh izvesti tokratno sejo – s fizično prisotnostjo na Kolodvorski ali na daljavo.

In kako kaže trinajsterici, ki mora za razrešitev generalnega direktorja RTVS zbrati 15 glasov? Informacije, ki prihajajo s Kolodvorske, se razlikujejo, kar je po tradiciji značilno za tako pomembna odločanja v programskem svetu, kjer do zadnjega tečejo pogovori, lobiranja ter kupčkanja svetnikov in njihovih nadrejenih. V javnosti je med tem zaokrožila teorija, da naj bi predstavniki stranke SMC, nekateri omenjajo tudi DeSUS, prispevali glasove za Kadunčevo razrešitev, če bi v SDS odstopili od napovedane sporne prenove celotne medijske zakonodaje. Po drugi razlagi pa naj bi pobudniki glasove zbirali tudi z obljubo, da bi z novim generalnim direktorjem, ki bi ga nastavili, nemudoma priskočili na pomoč finančno oslabljenemu javnemu zavodu, kjer je že nekaj let pričakujejo pomoč ustanovitelja, zlasti z dvigom RTV-prispevka. 

PREBERITE ŠE: Katerih 13 svetnikov zahteva predčasno razrešitev

Da naj bi pobudnikom že uspelo zbrati zadostno število glasov za Kadunčevo razrešitev, je še slišati v svetniških vrstah, pa tudi, da naj bi se še vedno preštevali. Nekateri izmed njih omenjajo popolno zmedo, celo spremenjene politične okoliščine, med drugim se sprašujejo, kako bo glasoval Andrej Prebil, sicer kader Aleksandre Pivec, prepričani pa niso niti, da bodo glasove za razrešitev prispevali vsi, ki so se podpisali pod pobudo, pri čemer največkrat omenjajo Roka Hodeja, Nastio Flegar (oba blizu SMC) in Marijo Orešnik (Zveza društev upokojencev Slovenije). "Zastavili so mi samo vprašanje, ali podpiram, da gre zadeva na dnevni red seje, češ da potrebujejo za to 15 glasov (za vložitev predloga je sicer potrebnih 10 glasov, op. a.). To je vse. Ne bi bilo prvič, da bi o takih zadevah, kot je finančno stanje RTVS, razpravljali na programskem svetu. Prisežem, da nisem prebrala pobude, niti je nisem videla. Kaj Kaduncu očitajo, še danes ne vem. Sedaj je videti, kot da bi me zlorabili," pravi Marija Orešnik.

Dodajmo, da je prvopodpisana pod pobudo za Kadunčevo razrešitev Alenka Gotar, sicer članica SDS, ki je nedavno dobila zaposlitev na zaupanje v ekipi ministra za kulturo Vaska Simonitija. A kot pravijo nekateri svetniki, naj bi bil koordinator akcije Slavko Kmetič, še en kader stranke SDS v programskem svetu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.