Vroče na RTV Slovenija: Katerih 13 svetnikov zahteva predčasno in čimprejšnjo razrešitev Igorja Kadunca in kaj mu očitajo

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
19.10.2020 17:42

Pridobili smo pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Igorja Kadunca, pod katero se je podpisalo 13 programskih svetnikov, blizu vladajoči koaliciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Kadunc
Robert Balen

Programski svetniki blizu vladajoči koaliciji so v petek na predsednika programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Cirila Baškoviča naslovili pobudo za predčasno razrešitev prvega moža največje medijske hiše v državi, pri čemer si želijo, da bi glasovanje, tudi o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja, steklo na redni seji prihodnji ponedeljek oziroma na izredni seji. "Spodaj podpisani člani programskega sveta smo mnenja, da je treba glasovanje o predmetni pobudi opraviti čim prej, brez odlašanja, seveda z upoštevanjem vseh potrebnih formalnosti," med drugim piše v pobudi. Po mnenju svetnikov je izpolnjen zakonski razlog za predčasno razrešitev Igorja Kadunca, "saj ta z nevestnim, nepravilnim delom v javnem zavodu RTV Slovenija povzroča večjo škodo, zanemarja oziroma malomarno opravlja svoje naloge, tako da nastajajo hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda RTV Slovenija".

Očitke so združili v osem točk

Svoje ugotovitve so v pobudi podkrepili z več dejstvi, ki so jih združili v osem točk. Med drugim, da je javni zavod v letih 2017, 2018, 2019 posloval z izgubo. "Zavod je leto 2017 po več letih presežkov (dobičkov) poslovno leto zaključil z izgubo, kar sovpada z začetkom mandata Igorja Kadunca kot generalnega direktorja," dodajajo svetniki. Kaduncu očitajo tudi "neobvladovanje sistemskega tveganja poslovanja oziroma delovanja v okviru finančnih možnosti", češ da Kadunc delovanja RTVS "ni uskladil z dolgoročnimi finančnimi zmožnostmi, zaradi česar bo javni zavod predvidoma v drugi polovici leta 2021postal nelikviden". Ob tem svetniki omenjajo, da generalni direktor ne pripravlja predlogov ključnih letnih načrtov zavoda, torej finančnega načrta in programsko-produkcijskega načrta, ki bi bili sprejemljivi za organa, pristojna za njihov sprejem, očitajo pa mu še neobvladovanje sistemskih tveganj na kadrovskem področju, neuspešno kampanjo za dvig RTV-prispevka v letu 2019, javne napade na ustanovitelja in grožnje glede dviga RTV-prispevka, vprašanje ustreznosti prioritet ter nepripravo "številnih za zavod izredno pomembnih aktov in dokumentov", med drugim etičnega kodeksa novinarjev in osnutka nove sistematizacije delovnih mest.

"Za vse zgoraj opisano je odgovoren generalni direktor Igor Kadunc, v pretežni meri celo subjektivno, v vsakem primeru pa najmanj objektivno. To tudi pomeni, da je generalni direktor Igor Kadunc najmanj objektivno odgovoren za večjo škodo, ki nastaja javnemu zavod, za hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda RTV Slovenija, ki že nastajajo in ki še bodo nastale," piše v pobudi, pod katero so podpisani Alenka Gotar (prvopodpisana, sicer članica SDS in zaposlena na ministrstvu za kulturo), Slavko Kmetič, Jelka Stergel, Alojzij Bogataj, Janko Kos, Igor Prodnik, Žiga Kušar, Leon Oblak, Janez Juhant, Janez Štuhec, Marija Orešnik, Nastia Flegar in Rok Hodej.

In kaj na očitke trinajsterice odgovarja Kadunc? Po njegovem mnenju "gre seveda za izpolnjevanje zahteve Janeza Janše iz basni (Vojna z mediji, op. a.)".

"In ukaz je bil jasen: 'Ne čakajte torej, čas je zdaj. Pod kotlom močno gori.' Ker bi v javnosti bilo bolje sprejeto, če bi razrešitev predlagal nadzorni svet iz kakšnih bolj sofisticiranih razlogov, se je to skušalo doseči preko novih članov nadzornega sveta. Ko to ni uspelo, so morali lakaji pripraviti predlog za razrešitev v upanju, da jim bo uspelo zbrati 15 glasov. Med  pobudniki je kar 6 od 8 na novo imenovanih članov programskega sveta. Ker meni tako in tako poteče mandat konec aprila, je jasno, da cilj ni Igor Kadunc, ampak vsi urednice in uredniki (o čemer je razbrati iz basni). Imenovati bo potrebno takšne urednike, ki 'ne bodo vodili vojne proti vladi', RTV pa bi lahko postala glasilo neke opcije," še poudarja Kadunc. Ob tem dodaja, da je z očitki, zaradi katerih svetniki zahtevajo njegovo razrešitev, seznanjen, da pa "noben od očitkov oziroma celoten predlog ne zdržijo resne presoje in jih bom lahko argumentirano zavrnil".

Igor Kadunc na seji programskega sveta
Robert Balen

Dodajmo, da je za Kadunčevo razrešitev potrebnih 15 glasov, kar pomeni, da se bodo v naslednjih dneh med člani programskega sveta, kot je že tradicija, zvrstili pogovori, kave in lobiranja, da bi trinajsterica pridobila še dva potrebna glasova. Ob tem pa velja še spomniti, da je programski svet enkrat že odločal o Kadunčevi razrešitvi, in sicer decembra 2018 na predlog nadzornikov javnega zavoda. A je za razrešitev tedaj glasovalo "le" 14 svetnikov, torej je en glas zmanjkal. V primeru, da bi jim Kadunca uspelo odstaviti, naj bi bil za mesto vršilca dolžnosti tako kot pred dvema letoma predviden prvi nadzornik javnega zavoda Andrej Grah Whatmough.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.