Zmeda z opozorili: Oranžni in vijolični alarm za Slovenijo, kako vse skupaj razumeti?

A.L.
19.07.2023 10:55

Razlike v barvah in opozorilih med Agencijo za okolje RS in portalom Neurje.si so očitne, kako naj se uporabniki znajdejo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijolična in rdeča opozorilna barva
Neurje.si/Arso

Vsi tisti, ki redno spremljajo vremenske napovedi, lahko opazijo občasna manjša odstopanja med napovedmi Agencije RS za okolje (Arso) in portalom Neurje.si. Danes so na slednjem denimo za večji del države izdali vijolično opozorilo pred nevihtami, medtem ko Arso trenutno izdaja oranžno opozorilo, kar po barvni lestvici predstavlja precej manj nevarnosti. Kako razumeti vse skupaj?

Kot za Večer pojasnjujejo na Neurje.si, oni zgolj obveščajo, kje bo najhuje. Opozarjajo, da Arso barve in opozorila spreminja sproti, glede na dogajanje. Tako je včeraj sprva veljalo oranžno opozorilo, ki se je zvečer spremenilo v rdeče. Neurje.si pa je danes denimo za velik del države izdal vijolični alarm, ki pa, kot pojasnjujejo na portalu, velja od danes zjutraj do jutri zjutraj in ga v tem času ne bodo spreminjali. Za območje, ki so ga danes označili z vijolično barvo, velja, da se bodo začele prožiti celice, ki bodo prerasle v supercelične nevihte, možna bodo krajevna neurja z debelo točo. Na portalu še predvidevajo, da bo tudi Arso tekom dneva opozorilo spremenil v rdeče.

"Mi smo del evropske meteorološke mreže," pa kot razlago ponudi Andrej Velkavrh iz Arsa in doda, da so tam barve poenotene za vse države. "Kar se tiče izdajanja opozoril, je še vedno državna meteorološka služba, torej Arso, odgovorna za izdajanje opozoril. Drugi naj ne bi tega izdajali," pa za Večer pove Veronika Hladnik Zakotnik iz Arsa. Kot primerjavo navede, da je vijolična barva portala Neurje.si najverjetneje primerljiva z rdečim opozorilom, ki ga izda Arso. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta