(FOTO) Pri Vili Bled drevo padlo na mlajšo žensko, da je umrla, strela udarila v kamp v Mozirju, planinci ujeti v Krmi

STA, M.R., A.L., Va
19.07.2023 09:33

Močan nevihtni sistem je v sredo najprej zajel zahodno Slovenijo in se hitro pomikal proti vzhodu, zato za celotno državo do polnoči rdeče opozorilo. Nove nevihtne celice iz severne Italije so nas nato tudi dosegle in oslabele.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Usodno sprehajališče pri Vili Bled. 
Pu Kranj

Prek države se bodo pomikale do 22. ure, je sporočila Agencija RS za okolje (Arso). Znova bodo možni močni sunki vetra, nalivi, krajevno tudi toča. No, okoli 22. ure so pri Arso objavili bolj optimistično sporočilo, da bo noč na četrtek zaradi izrazitejše ohladitve ozračja po prehodu popoldanske nevihtne celice vendarle mirnejša, kot so pričakovali. Močne nevihte, ki so v poznopopoldanskih urah nastajale na območju italijanskih Dolomitov, so na poti čez Slovenijo oslabele, so sporočili. 

Iz PU Kranj so zvečer sporočili, da se je v popoldanskem neurju v bližini Vile Bled zaradi močnega vetra podrlo drevo in padlo na osebi, ki sta hodili po sprehajalni poti. Ena, po neuradnih informacijah gre za mlajšo žensko, je na kraju umrla, druga, šlo naj bi za moškega, pa je bila hudo poškodovana in s helikopterjem odpeljana v zdravstveno ustanovo. Televizija Slovenija je poročala, da je umrla 32-letna tuja državljanka, poškodovani pa je starejši moški, prav tako tuji državljan.

Bled
Pu Kranj

Sredin prvi nevihtni sistem so spremljali predvsem zelo močni sunki vetra in krajevno tudi toča. Pomika se zelo hitro, je zgodaj popoldne sporočila uprava za zaščito in reševanje. Arso pa je dodal, da meteorologi beležijo zelo močne sunke vetra. Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji meteorologi pričakujejo tudi pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek.

Meteorologi so že zjutraj za danes napovedali krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. 

Ponekod po Sloveniji močno deževje in nevihte ovirajo promet. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike pozivajo, naj vozijo previdno, prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo. V primeru toče naj se ne ustavljajo pod nadvozi ali mostovi.

Na Gorenjskem je po prvih informacijah močan veter znova podiral drevesa in odkrival strehe. Na več koncih Gorenjske in Severne Primorske je motena tudi oskrba z električno energijo.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji meteorologi pričakujejo tudi pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek.

V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. 

Arso je najprej za celotno državo za danes razlasil oranžni alarm zaradi možnosti močnejših nalivov s točo, močnejšega piša vetra in udarov strel. Arso opozarja tudi, da lahko toča poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare.

(FOTO) Občina Šoštanj: Silovit veter podiral drevesa in odkrival strehe. Na Koroškem mnogi brez elektrike

Spletna stran Neurje.si pa je že zjutraj izdala najvišjo 3. stopnjo nevarnosti. Zaradi prehoda vremenske fronte je mogoče pričakovati razvoj zelo močnih (superceličnih) neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja, so zapisali. 

(FOTO) Zaradi neurij nekaj tisoč uporabnikov še vedno brez elektrike, odkritih je bilo veliko streh

Razvoj nevihtnih celic bo malce južneje oziroma jugovzhodneje kot včeraj, dodajajo in opozarjajo, da so današnji pogoji "bolj ugodni" za nastanek močnih nevihtnih celic supercelične narave, saj bo prisotno izjemno vetrovno striženje. Pojasnjujejo, da bo v nižjih plasteh zapihal južni do jugovzhodni veter, v višjih plasteh pa jugozahodni do zahodni veter. 

"Prve močne nevihtne celice bodo iz avstrijske strani dosegle sever, severovzhod države ter se pomaknile na Hrvaško, kjer se bo v popoldanskih urah tvoril močan nevihtni pas, ki bo potoval proti Bosni in Srbiji. Prav te nevihtne celice, ki se bodo razvile ob naši meji, bodo imele potencial za debelejšo točo, težave pa bo znova povzročal silovit veter," so zapisali in priporočili vsem posebno previdnost v območju zarisanem z vijolično barvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta