(FOTO) Zaradi neurij nekaj tisoč uporabnikov še vedno brez elektrike, odkritih je bilo veliko streh

STA, M.R.
19.07.2023 06:35

V torek pozno popoldne je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem ter udari strel. V občinah Kostel, Kranjska Gora in Brežice so gasilci na varno evakuirali 258 ljudi, ki so taborili na prostem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podrto drevo
Pgd Mislinja

Do 6. ure je bilo največ intervencij opravljenih v občinah Brežice (14 dogodkov), Celje (145 dogodkov), Koper (1 dogodkov),Kranj (55 dogodkov), Ljubljana (213 dogodkov), Maribor (22 dogodkov), Murska Sobota (10 dogodkov), Nova Gorica (61 dogodkov), Novo mesto (73 dogodkov), Postojna (14 dogodkov), Ptuj (9 dogodkov), Slovenj Gradec (61 dogodkov) in Trbovlje (13 dogodkov).

Gasilci 10 poklicnih enot in 301 prostovoljnih društev so s cestišč, objektov, vozil in telekomunikacijskih vodov odstranjevali večje število podrtih dreves, ter prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih, kmetijskih, industrijskih in poslovnih objektov. Podrta drevesa in veter sta povzročila škodo na objektih, cestni in železniški infrastrukturi ter na vozilih. Na progi v Grosupljem je zaradi podrtih dreves prišlo do prekinitve železniškega prometa.

Neurje z vetrom pustošilo tudi na Celjskem in v Zasavju

Na Celjskem in v Zasavju je močan veter odkril ali poškodoval strehe na več stanovanjskih hišah, gospodarskih poslopjih in na domu starejših občanov. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je še vedno motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Celje, Celje Gaberje, Ljubečna, Zagrad Pečovnik in Ostrožno.

udi Občino Laško je zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so bili gasilci PGD Sedraž, Laško in Rimske Toplice.

V Slovenskih Konjicah je močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami razkrilo veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov. Podrtih je bilo tudi nekaj dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so bili gasilci PGD Slovenske Konjice in Žiče.

Tudi območje šentjurske občine je zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Ponikva, Slivnica, Dramlje in Loka pri Žusmu.

V Občini Šoštanj je prav tako neurje povzročilo nekaj preglavic. Kot so danes sporočili s šoštanjske občine, je silovit veter podiral drevesa in odkrival strehe. Najnujnejše so opravili že v torek zvečer, z delom danes že nadaljujejo.

Šoštanjski gasilci so v torek posredovali v 38 intervencijah, sodelovalo pa je več kot 80 gasilcev s 15 vozili.

Na Kumu v Trbovljah v bližini oddajnika je v torek zvečer udarila strela. Gasilci PGD Trbovlje in Dobovec so s termokamero preventivno pregledali okolico in objekt, zaznali niso nobenih nepravilnosti.

Na Rudarski cesti v Trbovljah pa so gasilci PGD Trbovlje in Klek s tehničnim posegom razžagali in odstranili drevo iz cestišča.

Na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi je sunek vetra podrl drevo na stopnišče stanovanjske hiše. Odstranili so ga jo gasilci PGD Zagorje-mesto. V naselju Briše se je podrlo drevo na lokalno cesto Briše-Kolovrat. Odstranili so ga gasilci PGD Kolovrat.

V Velenju je bilo prav tako razkrito veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zato je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Škale.

Podobne razmere so bile tudi na območjih vitanjske, žalske in vojniške občine.

Nekaj preglavic je neurje povzročilo tudi v občinah Braslovče, Prebold, Podčetrtek, Ljubno, Radeče, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela, Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki in Vransko.

V Hrastniku je močan veter odkril ali poškodoval strehe na več stanovanjskih hišah, gospodarskih poslopjih in na domu starejših občanov. Na več lokacij pa so se na cesto podrla drevesa, ki so ovirala promet. Posredovali so prostovoljni gasilci Hrastnika in Dola pri Hrastniku.

Na cesti Boben - Čeče so hrastniški gasilci s tehničnim posegom razžagali in odstranili drevo s cestišča.

Evakuirali tabornike

V občini Kostel je močan veter uničil šotorišče tabornikov, gasilci so evakuirali skupino 110 ljudi, od tega 70 otrok, v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. V naselju Dovje v občini Kranjska Gora so gasilci zaradi močnega vetra v prostore osnovne šole evakuirali 45 otrok, ki so taborili na prostem. V naselju Velike Malence v občini Brežice so gasilci iz kampa v prostore gasilskega doma evakuirali 98 tabornikov.

Boris Keber

Številni ostali brez elektrike

Po prehodu vremenske fronte v torek zvečer med 18. in 20. uro je predvsem zaradi močnega vetra in strel na oskrbovanem območju Elektra Maribor ostalo brez napajanja okoli 12.000 odjemalcev, predvsem na območjih Maribora za okolico, Slovenske Bistrice in Gornje Radgone.

"Do polnoči smo, kljub temu da so vse razpoložljive ekipe bile še na terenu zaradi posledic prejšnjega neurja z dne 13. julija, zagotovili električno energijo okoli 90 odstotkom teh odjemalcev. Trenutno so spet vse razpoložljive ekipe na terenu in še ugotavljajo razsežnost včerajšnje nevihte," so pojasnili pri Elektru Maribor.

Uporabnike obveščajo, da naj vse morebitne okvare prijavijo na brezplačno številko 080 2105, vse pa prosijo za razumevanje ter da ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo.

Na distribucijskem območju Elektra Celje je bilo v torek zaradi posledic neurja brez električne energije skupaj nekaj več kot 4300 odjemalcev. Takoj, ko so se vremenske razmere umirile, so dežurne ekipe sistematično pristopile k odpravi škod na omrežju. Največ težav pri odpravi napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodih. Dežurne ekipe Elektra Celje so napake odpravljale do 3. ure zjutraj, so sporočili iz Elektra Celje.

Davi ob 7. uri je bilo brez električne energije nekaj več kot 1300 odjemalcev Elektra Celje, ob 10.30 pa še nekaj manj kot 700 odjemalcev. Od tega 574 na območju distribucijske enote Slovenj Gradec, okoli 60 na območju celjske enote, 50 na območju velenjske in sedem odjemalcev na območju krške enote, so sporočili iz Elektra Celje.

Zaradi torkovega neurja in vetroloma je bilo na območju Elektra Ljubljana brez električne energije skoraj 35.000 uporabnikov. Okoli 11. ure jih je bilo brez napajanja še nekaj več kot 6000, največ na širšem območju Vrhnike in na Kočevskem.

Do prekinitev dobave električne energije je v torek zvečer prihajalo tudi na nekaterih mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Zjutraj je bilo brez električne energije še vedno nekaj več kot 800 odjemalcev na Bovškem, Cerkljanskem, Tolminskem, na območju Kobarida in Idrije ter na Kanalskem in Ajdovskem.

Danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek vremenoslovci napovedujejo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. V južni polovici Slovenije bo danes sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Šestan: Najhuje na Dolenjskem in v Beli krajini

Glede na prve informacije je bilo včeraj najhuje na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer je podrtih ogromno dreves in veliko poškodovanih ostrešij, poškodovan je tudi vrtec v Črnomlju, je v oddaji 24ur zvečer na Pop TV sinoči pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Na tem območju je bilo tudi veliko ljudi brez električne energije.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo največ težav zaradi odkritih streh in podrtega drevja, vendar gre za morda manjši obseg, in sicer na vzhodu Štajerske, kjer je poškodovanih okrog deset objektov, na Gorenjskem predvsem v Poljanski dolini, na Koroškem v Mežiški dolini. Precej težav zaradi podrtih dreves in odkritih streh pa je neurje povzročilo tudi na zahodu Štajerske v Šoštanju, je še pojasnil Šestan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta