Znan obraz zapušča Planet TV: "Glede na gonjo, ki se jo pod novim odgovornim urednikom gremo proti LGBTIQ+, se umikam"

D.Ži
12.12.2023 11:05

Voditelj in novinar Dennis Malačič je v dolgem zapisu na družbenih omrežjih razkril, da se v ekipi novega odgovornega urednika ne počuti sprejeto in cenjeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dennis Malačič je z javnostjo delil tudi svojo bitko z rakom.
Rene Gomolj

"Spoštovani, rad bi vas seznanil z dejstvom, da sem dal odpoved in da se poslavljam z novinarske/voditeljske/uredniške funkcije informativne oddaje Planet 18 na Planet TV," je Dennis Malačič, znan obraz omenjene televizije, začel dolg zapis na družbenih omrežjih, ki je mnoge močno presenetil, druge pa morda malo manj. 

"Vedno sem občudoval posameznike z visokimi moralnimi načeli, mednje pa se želim uvrščati tudi sam. Glede na gonjo, ki se jo pod novim odgovornim urednikom gremo proti LGBTIQ+ skupnosti, ki ji tudi sam pripadam, vam sporočam, da se umikam, saj si ne bi nikoli opravičil, da bi sodeloval pri nečem, kar gre proti meni in navsezadnje tudi mojim pravicam," piše Malačič. 

V začetku decembra je postalo jasno, da Uroš Urbanija, nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje in nekdanji direktor Televizije Slovenija, postaja novi odgovorni urednik informativnega programa Planet TV. Dozdajšnji odgovorni urednik Mirko Mayer bo odslej svetovalec madžarske medijske hiše TV2 Media Group, lastnice Planet TV-ja, so sporočili s televizije.

"V tej ekipi se žal več ne počutim ne sprejeto in ne cenjeno, obenem pa profesionalnim standardom, ki jih v pogodbi zahteva Planet TV od mene & sodelavcev, navsezadnje pa nam jih narekuje tudi novinarski kodeks, zaradi nove uredniške politike ne morem(o) niti slediti," nadaljuje Malačič in dodaja, da ne gre za lahko potezo in da se poslavlja s težkim srcem, a da mu je ob koncu dneva pomembnejše, da zaspi v miru, ne v strahu, in da ne želi biti del sovražne propagande. 

"Vedno sem bil na strani manjšin, vedno sem zagovarjal človekove pravice. Navsezadnje sem bil zaradi svoje spolne usmerjenosti nemalokrat deležen žaljivk, posmehovanja, nesprejemanja, zavračanja in vsega ostalega, zaradi česar velikokrat nisem mogel biti iskren ne do sebe ne do okolice. A ti časi so minili," nadaljuje novinar, ki je z javnostjo delil tudi svoje spopadanje rakom. "V čem sem manjvreden, v čem so manjvredni ostali člani mavrične manjšine, da si tudi sami ne bi zaslužili sreče in ljubezni? V čem?!" se sprašuje. 

"Neizmerno sem bil hvaležen sodelavcem, da nikoli niso problematizirali moje spolne usmerjenosti - še več, sprejeli so me za svojega, me vzljubili in verjamem, da me imajo danes neizmerno radi. Verjamem, da jim ni vseeno, da jih zapuščam, in verjamem, da bodo, ne glede na to, da se razhajamo, vedno stali za menoj, tudi ko se bo šlo za moje/naše pravice. Vsaj večina, za nekatere pa žal tega ne morem trditi: v preteklih dneh sem slišal tudi komentarje, da moram odmisliti novo uredniško politiko, saj da moram na koncu dne tudi sam plačati položnice. To je že res, ampak za kakšno ceno?! Žal nimam moči in ne srca, da bi stopil pred gledalce za vsako ceno. Sploh pa ne na račun izdaje samega sebe," še piše Dennis Malačič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta