Zoisove štipendije: Dijaki so že štiri mesece brez nakazila

Vida Božičko Vida Božičko
08.12.2021 06:00

Zakaj dijaki tako dolgo čakajo na odločitev o vlogah za Zoisove štipendije, ki so jih morali oddati že v začetku septembra?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvo nakazilo štipendije bo predvidoma 10. decembra, takrat bodo dijaki prejeli tudi denar za nazaj. 

Sašo Bizjak

Vlogo za Zoisovo štipendijo je v letu 2021 vložilo 3555 vlagateljev za prvo njeno dodelitev in približno 4000 za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije, kar je primerljivo s prejšnjim letom. Tudi čas obravnave je po zagotovilih Javnega štipendijskega sklada podoben s preteklimi leti.

Rezultati za dodelitev Zoisove štipendije za prvo skupino vlagateljev, to so tisti, ki letos obiskujejo prvi letnik, so zdaj že znani. O tem so jih obvestili 29. novembra. Vlagateljem iz te skupine bodo predvidoma do sredine decembra izdane ustrezne odločbe. Nakazilo štipendije tudi za nazaj pa lahko pričakujejo predvidoma 10. decembra.

O vlogah lahko odločajo šele, ko so vse popolne

"Lahko vam zagotovimo, da se sklad vsako leto trudi kar najhitreje odločiti o vseh zadevah, saj se zelo dobro zavedamo, da je marsikomu štipendija pomemben vir sredstev v času izobraževanja, zato res delamo vse, kar je v naši moči, da se o vlogah odloči čim hitreje. Tudi letos je tako," so zapisali pri Javnem skladu za štipendije.

A zakaj postopek traja tako dolgo? "Vlagatelji so razvrščeni v več skupin, in sicer na tiste, ki pridobitev Zoisove štipendije uveljavljajo na podlagi pogojev, ki so jih dosegli v osnovni šoli, v drugi skupini so tisti, ki pridobitev uveljavljajo na podlagi pogojev iz srednje šole, in v tretji skupini so tisti, ki uveljavljajo dosežke v višješolskem ali visokošolskem izobraževanju," so pojasnili. O vlogah nato sklad lahko odloča šele, ko so vse vloge popolne. "Torej ne samo, ko sklad do roka prejme vloge, ampak ko prejme vse popolne vloge, tudi tiste, ki še potrebujejo dopolnitve. Pri dodeljevanju štipendij tako največ časa terjajo nepopolne vloge ter ugotavljanje ustreznosti izjemnih dosežkov, ki so izredno raznoliki in za katere je treba preveriti vse pogoje, hkrati pa je možno izpolnjevanje nekaterih pogojev preverjati šele ob začetku novega šolskega oziroma študijskega leta, ko so na voljo ustrezni podatki v uradnih evidencah," še pravijo.

Ovira je pridobivanje podatkov iz uradnih evidenc

Dodatna ovira pri odločanju je tudi pridobivanje podatkov iz uradnih evidenc drugih institucij, iz katerih sklad pridobiva podatke. Roki za odločanje so tako odvisni od števila vlagateljev, popolnosti vlog in števila ter vrste dosežkov, ki jih vlagatelji uveljavljajo in za katere je treba preveriti izpolnjevanje pogojev.

O vlogah za nadaljnje prejemanje štipendije, torej za podaljšanje, se odloča sproti, pri čemer je več kot polovica teh vlog že odločenih. To pomeni, da pri vlogah za nadaljnje prejemanje odločanje ni vezano na celotno skupino vlagateljev in potem rangiranje, temveč se lahko odloča po vrstnem redu prispetja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta