Zorčič: Pred tednom je bila sprožena afera Covid, a konstruktivne nezaupnice nista preprečila poslovnik ali virus, temveč ...

VČ, STA
23.01.2021 13:27
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič
Žiga Živulović Jr.

"Pred tednom je bila sprožena afera COVID, ko naj bi v državnem zboru na KNOVS prišlo do okužb poslancev. Izkazalo se je, da se nihče od tam navzočih poslancev ni okužil. Konstruktivne nezaupnice ni preprečil ne poslovnik, ne COVID, temveč tisti, ki niso hoteli, da se o njej odloča," je danes tvitnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC).

Predsednik državnozborske komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Matjaž Nemec (SD) mu je prav tako na twitterju odgovoril, da je to nepotrebna provokacija, nevredna predsednika DZ.

Vse skupaj je nadaljevanje merjenja politične moči, potem ko še ni bilo glasovanja o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, ker se je mandatar koalicije KUL Karl Erjavec umaknil, češ da bodo počakali, da bodo vsi poslanci zdravi in bodo lahko glasovali.

Že včeraj je Zorčič na twitterju objavil, da ne bo podprl "sprevržene ideje, da bi DZ zaradi potreb političnih strank k hudo bolnim poslancem pošiljal komisije z glasovnicami".

Tudi seja DZ, ki se bo začela v ponedeljek, bo redna, kar pomeni, da poslanci, ki se je zaradi okužbe s  koronavirusom ali samoizolacije ne bodo udeležili, ne bodo mogli sodelovati na daljavo.

Na kolegiju predsednika državnega zbora je poslanka LMŠ in podpredsednica DZ Tina Heferle v petek opozorila, da so v preteklih mesecih v DZ sklicevali le izredne seje, zato da so odsotnim poslancem omogočili sodelovanje na daljavo. Zorčiča je vprašala, kaj se bo zgodilo s poslanci, ki bodo imeli pred začetkom seje pozitivni izvid na hitrem antigenskem testu. Predsednik DZ ji je odgovoril, da je to vsem znano: poslanci s pozitivnim izvidom bodo morali v samoizolacijo in ne bodo mogli sodelovati na seji.

Predstavniki poslanskih skupin so se s predsednikom DZ že v četrtek pogovarjali o rešitvi, ki bi omogočala tajno glasovanje zunaj DZ, a dogovora niso dosegli. Predsednik Desusa Karl Erjavec je razočaran, da Zorčič ni prevzel aktivne vloge pri reševanju vprašanja uresničevanja te ustavne pravice, kot je prepričan: "Obžalujem, da poslovnik DZ ne omogoča tajnega glasovanja vsem poslancem. Mislim, da je to ustavno sporno in tudi diskriminatorno," je dejal Erjavec.

Napovedal je, da bodo vložili predlog sprememb poslovnika DZ, da se uredi glasovanje tudi za tiste poslance, ki zaradi odsotnosti ne morejo glasovati tajno na daljavo oziroma na kakršenkoli način. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta