Župan Janković pojasnil, zakaj na Trgu republike nasproti parlamenta stoji 29 drogov

STA, VČ
29.04.2021 17:18
Že od 1. maja bodo plapolale zastave vseh članic EU, evropska in ljubljanska in tako bo do konca polletnega slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Janković je zavrnil očitke, da luknje za drogove in novi drogovi uničujejo Trg republike.
Tit Košir

Na robu Trga republike ob Šubičevi ulici nasproti parlamenta je Mestna občina Ljubljana postavila drogove, na katere bodo v petek obesili zastave članic EU. Župan Zoran Janković je pojasnil, da so se za to odločili sami, vlada in država jih v pripravo predsedovanja Slovenije Svetu EU nista vključili.

Na občini so ponosni, da je Ljubljana prestolnica samostojne in neodvisne države ter da smo vključeni v skupnost 27 držav EU. Pripadnost EU so se odločili izkazati tudi z začasno postavitvijo drogov za zastave vseh držav članic. Na ta način želijo počastiti prijatelje in jim izraziti iskreno dobrodošlico, je povedal župan.

Pojasnil je, da je bila izbrana lokacija po mnenju strokovne skupine pod vodstvom podžupana Janeza Koželja najbolj primerna. Nastala je po tehtnem preudarku, posvetovanju z različnimi kolegi, največ z odgovornim projektantom prenove trga, ki tudi najbolj ve, kakšne so tehnične možnosti, da se trga ne poškoduje, je dodal arhitekt in podžupan Koželj.

Za začasno postavitev drogov do konca polletnega predsedovanja Slovenije imajo dovoljenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po Koželjevih besedah so razmišljali tudi o drugih možnostih, da bi na primer zastave obesili na drogove, ki so že na robovih trga, a so ugotovili, da tam ne bi bile tako vidne in prepoznane, presodili so tudi, da ne sodijo na drogove, ki se uporabljajo za komercialno oglaševanje.

Na severnem robu trga, kamor so jih postavili, je tudi največ tehničnih možnosti, da ne predrejo izolacije, in nekako se zdi, da je to tista stran trga, ki se izteka v prostor, ki ni homogen, je še navedel Koželj. Dodal je, da so ugotavljali tudi, v kolikšni meri dejansko zastirajo pogled na parlament. Po njihovi presoji ga ne, postavitev pa se celo malo ujema z mrežo portala na vhodu v parlament.

Po Jankovićevih besedah je podžupan Koželj doživel kar nekaj neupravičenih napadov. Ob očitkih, da se uničuje Trg republike, je spomnil, da so bili le pred nekaj leti na trgu avtomobili, zasluga, da je trg tak, kot je danes, pa je prav Koželjeva. Vizija Ljubljane na področju urbanizma je njegovo delo in po županovih besedah bo v slovenski zgodovini ostal zapisan "kot tisti, ki si je upal, imel znanje in vizijo".

Koželj je prepričan, da s postavitvijo drogov niso posegli v spomin na snovalca trga Edvarda Ravnikarja niti niso načeli integritete, celovitosti državniškega trga. Postavili so 29 drogov, na začetku bosta slovenska zastava in zastava EU, nato pa zastave držav članic po abecedi in na koncu zastava prestolnice, je pojasnil Janković. Drogove so po njegovih besedah postavili že sedaj, saj želijo, da bi visele že za 1. maj.

Ob tem pa je spomnil, da 9. maja praznuje tudi Ljubljana, mesto heroj. "Hvaležni smo partizankam in partizanom, da so osvobodili Ljubljano, in to hvaležnost bomo izkazovali vedno. Na drugi strani nismo pozabili tudi leta 1991 in ljudi, ki so pripeljali do tega, da je Slovenija neodvisna, samostojna država v EU," je dejal. Na predlog vseh treh veteranskih organizacij so naredili natečaj za izbor spomenika braniteljev, ki bo v juniju postavljen na Trgu mladinskih delovnih brigad. Ta trg sedaj prenavljajo, saj želijo, da bi spomenik stal do 25. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta